ден 51

В 51-я ден на протестите хиляди скандират ”Оставка” около фонтана пред Президентството. Адвокат, инженер и IT-специалист изразиха възмущението си, че Борисов и Гешев вместо да отидат сами на заседанието в Брюксел, са изпратили там да ги отсрамват подчинени.

“Най-после след такова дълго закъснение те са изразили тази тревога. Вече 51 дни, човек, сляп и глух да е, ще забележи какво се случва. Но потресаващото е, че Шофьорът на джипката и Главният каскет са натоварили свои подчинени да се явят от тяхно име в Брюксел. Това е много показателно и едва ли ще бъде посрещнато с възхищение от страна на брюкселските чиновници“, заяви адв. Боримир Цанов във връзка с новината за заседанието на мониторинговата група за върховенството на закона в ЕП, на която е била обсъдена ситуацията в България.

Адвокатът коментира и позицията на прокуратурата на заседанието на групата за наблюдение на върховенството на закона. Изразената позиция на българската прокуратура е, че българските прокурори са свободни да взимат решения и не могат да се контролират от главния прокурор: “Прокурорите съвсем не са свободни, тъй като прокуратурата е конструирана по един модел, който ние сме реципирали миналия век, това е моделът Вишински. Строго единоначалие на върха, на който е един главен прокурор, както беше казал един в миналото – “Над него е само Господ“. Ето такава е нашата прокуратура“.

Финансистът Мартин Заимов се обърна към „европейските политически приятели“ на управляващите: „Грешите, грешите и в собствените си страни. Европа няма да стане фашистка, авторитарна и отвратителна и ще преодолее трудностите, а така и българите ще ги преодолеем. А вие с вашето желание за власт ще си останете уроди, каквито сте. Прав ви път, но ни оставете да дишаме.“

Режисьорът Николай Йотов призова всички хора на изкуството да се съберат на площада на 2 септември, когато Народното събрание възобновява работата си, а инициаторите на протестите подготвят Велико народно въстание. Йотов напомни срамния, по думите му, факт, че най-големите творци на българското кино днес получават еднократно помощи по 500 лв. за лекарства и за погребения.

Пламенно бе словото и на архимандрит Дионисий. „Европа удари яки шамари на Каскета и Борисов“, заяви от трибуната проф. Велислав Минеков. „Ако ги допуснем да правят избори, сме обречени, допълни той“.

Протестиращите изпяха химна и тръгнаха към барикадите на Орлов мост под съпровода на песента „Вятърът на промяната“ на легендарната германска рок група „Скорпиънс“.

Шествие с призиви за оставка преминава по улиците на Варна, се вижда от видео, излъчено във „Фейсбук“ от групата „Палатков лагер Община Варна“. Организаторите на проявата анонсираха, че започват и инициативата „Забравеното минало“, а тази вечер тя ще стартира в прожекцията на филма „Господин за един ден“, съобщава БНР.

Паралелно с днешния протест в София ще се проведе и контрапротест. Акциите временно няма да се състоят пред пилоните на НДК, а само пред Румънското посолство. Организаторите на демонстрациите срещу президента и срещу блокадите в столицата са обявили пред Столичната община и пред МВР, че временно преустановяват протестните си акции пред НДК.


loading...