ден 70

Точно в 18.15 служители на НСО изведоха от парламента майките на деца с увреждания, които по-рано днес се барикадираха в сградата с искане за оставка на правителството. Оказа се, че с тях не са се държали хуманно. Напротив – употребили са сила, която е подходяща за селска кръчма, отколкото за цивилизована държава, за каквато претендира, че е България.

Майките обявиха, че няма да излязат, докато оставката не е факт. След това отвътре, начело с Вера Иванова, повикаха подкрепления на живо във видеа, пуснати в профила на „Системата ни убива“.

Джипът на НСО спря пред гаража на сградата в 18 часа, а полицаи влязоха в сградата. Минути след това майките бяха изнесени за ръцете и краката, а Вера Иванова обяви: „Ритаха ни и ни блъскаха“.

Докато изнасяха майките, протестиращите пред сградата ги целиха с бутилки и яйца, а полицаите се пазеха с легенчето, което се намира при скенера на НСО-то на входа на сградата на парламента, където се поставят металните вещи на депутатите и журналистите.

След като и Мая Манолова беше изведена от сградата на НС, тя потвърди пред журналисти, че е имало полицейско насилие при извеждането.

„Извлякоха хората със сила – с ритници, с бутане, с блъскане. Самото НСО снимаше много подробно тази акция – очевидно трябва да я отчетат пред началниците си, така че може да се видят и техните кадри. Нашите телефони бяха избити, хората ги влачеха по земята, блъскаха ги. Това е позор! Позор, Караянчева! Позор!“, каза Манолова.

В юбилейния 70-ти ден на протести, както беше обещано за изненади, имаше такива. Малко по-нетрадиционни този път.

Ден 70 - Майките: Ритаха ни! Имаше полицейско насилие!

В 19:50 часа, когато преди години започваше емблематичното детско „Сънчо“, на стената на Партийния дом тръгнаха кадри от боя на конференцията на ГЕРБ и на техен фон Борисов, който казва, че обича хората и обича те да са добре. Прожектира се също така и извеждането на майките от по-рано днес.

Хората замеряха новата сграда на Народното събрание с яйца, заради отношението  на охранителите към майките от „Системата ни убива“.

Ден 70 - Майките: Ритаха ни! Имаше полицейско насилие!

Към 21:00 протестиращите потеглиха по традиционния марш към Орлов мост.

Ден 70 - Майките: Ритаха ни! Имаше полицейско насилие!

loading...