момчето не е добре

В 47-ото НС депутатите от ИТН са гумени печати на волята на ръководството. Това заяви министърът на спорта в оставка и напуснал ИТН Радостин Василев пред БТВ Бившият министър на спорта заяви, че срещата на премиера Кирил Петков с отцепниците от ИТН се е състояла в дома му. Той бе категоричен, че премиерът е разказал за положението в МРРБ и никой не е притискал да излиза от ИТН. Василев се закани, че Тошко Йорданов ще трябва да си търси адвокати.

„Бях взел решението (б.р. да напусна партията) 10 минути, след като разбрах, че Слави Трифонов оттегля своите министри. В знак на лоялност, тъй като тази партия ме е издигнала като министър, си подадох оставката и съдбата ми като министър не е в ръцете ми. След това обмислих много внимателно какво искам да направя, бях готов да го направя и сам, естествено имаше и хора, които застанаха до мен. Оказа се, че хората, които са до мен и много други в НС обмислят да напуснат парламентарната група още от януари. Може би аз бях катализаторът, като министър, който е решил да си тръгне“, добави той.

Василев добави, че е чувал от колегите депутати, че има огромен проблем в Министерството регионалното развитие и благоустройството (б.р. където министър в оставка е Гроздан Караджов от ИТН).

„Много неща са ме притеснявали – от това, че г-н Трифонов не се появи никъде и никога, до това, че не познава своите депутати, до това, че се появиха хора в листите през април и юли, които имат определени обвързаности с бизнеса. Появата на хора в листите, които са спуснати чрез листчета от ръководството на партията да ги включат в листите. Появата на същите тези хора, които бяха включени в листите, в едно министерство на ръководни постове“, каза още министърът в оставка Радостин Василев.

Срещата с Кирил Петков и телефонният разговор с Христинка Иванова

Василев обясни, че се е срещал с премиера 2-3 дни преди пресконференцията в по-широк формат от хора от този, който се е появил на пресконференцията.
Той обясни, че срещата между премиера Кирил Петков и депутати от ИТН се е състояла в дома му, като на срещата е имало 8-9 души.

„Нищо не ни е обещавал. Той искаше да разкаже какво се е случило в МРРБ. Никога не имало уговорки за подкрепа, постове и пари“, добави министърът на спорта в оставка.

Василев отрече да е заплашвал депутатът от ИТН Христинка Иванова. Припомняме, че вчера председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пусна запис на телефонен разговор между Радостин Василев и Христинка Иванова, в който, по думите на Йорданов, се чуват заплахи.

„Христинка Иванова е народен представител от Плевен, тя стана народен представител само и единствено заради мен. Тя е общинският координатор в Долна Митрополия. Този разговор го проведохме около 30 минути преди пресконференцията вчера, защото тя не дойде. Тя беше навсякъде с нас през последните три дни – вкъщи, срещна се с премиера. Не съм я заплашвал. Ще и пратя колеги юристи, за да може да си попълни молбата за напускане, тя си я попълни още тогава. Разбрахме се колегите, че ако някой бъде заплашван и притискан, той ще напусне, за да даде място на следващия“, заяви Радостин Василев.

По думите му тя е притискана и заплашвана.

„В ИТН имам само приятели“, добави Василев.

Ако приемат оставката ми, ще се върна в Народното събрание и най-вероятно след това ще го напусна, защото не желая експертно правителство с подкрепата на ГЕРБ и ДПС.

Дори и да не ми гласуват оставката, не мога да си представя, че няма да бъде гласувана оставката на Гроздан Караджов, каза той.

Ние защитаваме Тошко Йорданов в делата му срещу Татяна Дончева и Асен Василев, сега ще трябва да си търси адвокати за това, че ме нарече мутра, каза Василев.
Тошко Йорданов е професионален лъжец. Нека да извадим детектор на лъжата и един единствен въпрос: За Сталийски ли ми казахте да не закачам, или за Гроздан Караджова? Това да е въпросът. Беше до моето бюро в МС и ми каза: Пич, дългият ме праща, недей ходи повече там в ресторанта на Сталийски. Недей прави видеозаписи с камерите, недей, пък и да не хвърляме сега към Гроздан Караджов напрежение, защото има достатъчно, заяви Радостин Василев.

„Всички народни представители минаха 2-3 теста за лоялност. Екип от професионалисти в продължение на час-два задават стотици въпроси и в зависимост от резултатите хора от партията бяха подложени на детектор на лъжата. Единият беше Георги Георгиев. Това е практика, когато ръководството се съмнява в лоялността на някого и никога не е практика, когато ние се съмняваме в лоялността на ръководството“, добави той.

Василев заяви още, че Тошко Йорданов е единственият, който е отказал да се подложи на тест за лоялност.

„ИТН има огромен проблем, това не е Слави Трифонов, а Тошко Йорданов. Ние го осъзнахме много отдавна, той е ненавиждан заради арогантното си безпардонно поведение, заради грубия си език спрямо депутати. Това не е нормално. Депутатите на ИТН в момента са в Ада“, каза още министърът на спорта в оставка.

„Колегите са уплашени“

„Колегите са уплашени. Тошко Йорданов се е държал много арогантно винаги, когато сме се събирали, когато те (б.р. депутатите на ИТН) са искали да изразят мнение. Тези хора не са помияри, това са народни представители. Не може да им се вменява, че те не са ИТН, а ИТН е лидерът Слави Трифонов. Тошко Йорданов ме нарече мутра, не искам да обиждам хората, с които допреди няколко дни съм стоял“, заяви Василев.

Той добави, че вчера „бизнес проектът на Слави Трифонов“ е бил закрит.

„Тази безпомощност ги кара да изпадат в истерия. Те много добре разбират че оттук нататък път за тези хора няма в политиката“, заяви още министърът на спорта в оставка.

Преди десетина дни направихме оглед на Дианабад и ресторант 101, защото имахме сигнали за незаконно строителство. Нека на детектор на лъжата Тошко Йорданов да каже дали да не закачам Александър Сталийски или Гроздан Караджов. Съдът има определение за отваряне, а не че няма незаконно строителство, каза Василев. Докато аз съм министър, договорът с наемателя ще бъде прекратен заради нарушена инвестиционна програма, зарече се той. В заведението порцията е 25 лв., никой спортист не може да си я позволи. Избиват се прозорци, няма зелени площи, допълни той.

Със сигурност премиерът не се е справял така, както му се е искало, но пък беше изправен пред такива трудности. Трябва да мине поне един мандат, за да бъде оценен един премиер. Бях най-големия критик на Кирил Петков, но докато е премиер, ще го уважавам, каза Василев.

Още за политическата криза


loading...