Депутатите

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Сдърпванията между депутатите в пленарната зала на парламента станаха обичайна гледка. Тази сутрин народните избраници обаче буквално изумиха публиката, когато започнаха със сблъсъците още в самото начало на работния си ден, пише Сега.

Поводът беше декларация на водача на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Националистът беше разгневен от вчерашния протест пред парламента, провокирани от отстраняването на председателя на събранието Никола Минчев от поста му. На демонстрацията събралите се граждани дадоха да се разбере, че обвиняват разрасналата се до мнозинство опозиция, че умишлено дестабилизира управлението на държавата. Костадинов започна да прави аналогии с Украйна, заговори предупредително за „майдан“, а протестиращите с явна ирония нарече „спонтанно организирали се“. „Предстои дебат за вота на недоверие. Нека да не допуснем тази фашистка измет да ни отнеме държавата“, надигна глас националистическият лидер.

Управляващите отвърнаха с дюдюкания и гневни възгласи. А депутатът от БСП Явор Божанков отвърна на Костадинов със също толкова гневна тирада. „Видях, че поне хвърляха стотинки. Не копейки, а стотинки … Знаете ли какво видяха българските граждани вчера и какво го притеснява него? Видяха как „Възраждане“ гласува с ДПС. Това го е страх, че всички го разбраха – че заедно с ГЕРБ, е следващият Волен Сидеров!“, обяви соцдепутатът, сподирен от смях и аплодисменти от управляващите.

Започнаха подвиквания в залата, ядосани един на друг депутати внезапно скъсиха дистанцията помежду си и изведнъж настана блъскане. Настимир Ананиев от ПП за малко не беше повален на земята, докато се препираше с парламентаристите от ДПС. Водещият заседанието Мирослав Иванов не успя да овладее залата и даде почивка, за да се успокоят колегите му.

Прекъсването обаче изобщо не донесе спокойствие в залата. Разбра се, че Хамид Хамид от ДПС е блъснал Ананиев. Иванов отказа да му наложи наказание, но предупреди колегите си, че при нов подобен инцидент, ще отстранява виновните от заседанието.

Управляващите не желаеха Костадинов да се измъкне толкова лесно. Елисавета Белобрадова от ДБ настоя ръководството на парламента да санкционира депутати, които използват изрази като „фашистка сган“. А Филип Попов от БСП направо обвини Костадинов, че извършва престъпление по Наказателния кодекс, като говори по този начин. Мирослав Иванов се съгласи, че това е недопустимо, но не предприе наказателни мерки, а меко призова парламентаристите да се придържат към добрия тон. Очевидно той не желаеше да провокира нова конфронтация с опозицията.

Виж още:ИЗВЪНРЕДНО: Шести депутат напусна Има такъв народ на СлавиСрам ме е от това, че гласувах заедно със статуквото. Така депутатът от Има такъв народ Кирил Симеон…Jun 17 2022skafeto.com