депутати заплати

Народното събрание заседава извънредно от 9:00 часа днес. В дневния ред на заседанието е замразяването на депутатските заплати, второто гласуване на Закона за държавния бюджет и второто четене на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, предава Епицентър.бг.

„Във време на криза, във време на пандемия, считаме, че НС като върховен законодателен орган е длъжно да предприеме такива мерки, които да покажат не само гражданска и политическа отговорност, но и съпричастност към всички български граждани“, заяви от парламентарната трибуна Десислава Атанасова от ГЕРБ, цитирана от БНР.

БСП предлага заплатите да се намалят и задържат на нивото от края на предишния мандат на Народното събрание, когато те са били близо 3000 лв.

Крум Зарков обоснова предложението на левицата, като заяви:

„Практически няма сфера в България, нито в държавния, нито в частния сектор, където заплатите да растат с такъв темп. Това подсилва усещането за несправедливост у българските граждани и нанася непоправими щети на доверието в българския парламент. Затова ние отдавна трябваше да дадем този пример. Това, което не чухте от нас с разум, трябваше да бъде докарано до съзнанието ви с криза и страдание. Няма никой нужда от онези повтарящи се на всеки 3 месеца новини, които определя повишаването на депутатските заплати“.
Пламен Христов от „Воля“ предложи депутатите да получават възнаграждение в рамките на минималната работна заплата.

А от ВМРО предлагат заплатите на депутатите да бъдат намалени с 50% до края на извънредното положение.

От ДПС предлагат – спестените средства да бъдат внесени по сметката на Министерството на здравеопазването и да бъдат използвани за борба с коронавируса.

Замразяването на заплатите на народните представители на нивото от декември м.г. за времето на извънредното положение е точка първа от дневния ред. Това се прави по разпореждане на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. От 1 април основното депутатско възнаграждение трябваше да стане 4284 лв., но сега ще остане 3747 лв., с което ще бъдат замразени и заплатите на президент, премиер, министри и други. По предложение на ГЕРБ партиите няма да получават субсидия по време на извънредното положение.

БСП предложи основните депутатски заплати да бъдат замразени на нивото от предходния парламент, но не само за времето на извънредното положение, а по принцип. Това значи 2976 лв. основно възнаграждение.
ВОЛЯ предложи за периода на извънредното положение депутатите да получават минимална работна заплата, т.е. 610 лв.

ВМРО разкритикуваха ГЕРБ, че вече две години не придвижва идеята им заплатите на депутатите да се индексират като пенсиите, т.е веднъж годишно. Малкият коалиционен партньор предложи заплатите на депутати, министри, премиер и президент да бъдат намалени наполовина, но за целия период на икономическата криза.

Няколко пъти предлагахме през годините намаляване на депутатските заплати. Пак дебатираме заради изванрдното положени. Хората наиста се дразнят от възнагражденията на народните представители. Това заяви от парламентарната трибуна Юлиан Ангелов от ВМРО/ОП.

„От ВМРО сме за това да има формула за формиране на заплатите, така че да не дразнят народа“, каза още той.

„Не виждам някой да предлага да се намалят заплатите на общинските кметове, които си вдигнаха по 4000-5000 лв. заплатите след изборите. Не е ли редно всички на изборни постове да бъдат с намалени възнаграждения“, попита Ангелов. Според него има задкулисие зад решенията за заплатите.

„Предлагаме решение – месечните възнаграждения на депутатите и членовете на МС да са в размер на 50 % от брутните възнаграждения. Предлагаме решение на парче, а трябва траен модел. Искам да видя дали наистина в тези тежки времена, депутатите ще гласуват нашите предложения“, коментира Юлиан Ангелов.

„Очаквам да кажете кой и как действа със задкулиесие“, отговори му лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

„Ако вие имахте трайно виждане за депутатските заплати, трябваше да предложите варианти през последните 2 години и половина.Така няма да изглеждате като човек, който се възползва от трагедия. Това, което правите е грозно и отвратително“, отвърна му Ангелов.

Народните представители ще приемат и актуализацията на бюджета за т.г., с която се позволява до 10 млрд. лв. държавен дълг.

Депутатите трябва да приемат окончателно и промени в закона за извънредното положение, с които ще намалят глобата за неспазване на мерките – 5000 лв. остава само глобата за неспазване на карантина, а за нарушаване на останалите ограничения, в т.ч. и за разходка в парка, става от 300 до 1000 лв. за първо нарушение. По предложение на ДПС ще бъде прието държавата да поема не само 60 процента от заплатите, но и от осигуровките на пострадалите бизнеси.

Виж още:Караянчева: Сгреших, замразяването на депутатските заплати не е популизъм. Извинете!Час след като премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов нареди на Цвета Караянчева и на депутатите от …Apr 3 2020skafeto.com

Борисов: Мангъров, спри да говориш! Аз съм абсолютен популист, замразявам депутатските заплатиПроведох тази сутрин заседание на ИК на ГЕРБ – възлагаме на Народното събрание да приеме решение за …Apr 3 2020skafeto.com

Председателят на парламента: Да не си вдигнем заплатите е популизъм, вдигаме ги, за да даряваме (ВИДЕО)Макар че се надпреварват да правят дарения, включително и с отпусканите им от държавата субсидии, за…Apr 3 2020skafeto.com


loading...