Десислава Радева

Отсъствието на президентската съпруга Десислава Радева от социалните мрежи напоследък е компенсирано от силното ѝ присъствие до няколко известни мъже в държавата. Трима от тях бяха централни фигури в изборната нощ, като най-много коментари предизвика новоизгрялата звезда на политическия небосклон Слави Трифонов, пише Труд.

Известно е, че в началото на кариерата си Десислава Генчева (по баща) работи като офис мениджър, както е сегашното название на длъжността секретарка, в телевизионните продукции “Каналето” и “Хъшове”. Още тогава се проявяват добрите ѝ организаторски качества, заради които по-късно заема все по-отговорни постове във все по-големи компании. Приятелските ѝ отношения с Дългия се запазват доста време, след като тя вече не работи за него – до момента, когато сценаристите му започват да правят смешки на неин гръб, вече като президентша.

Другите двама мъже, които присъстваха в нощта на изборите, бяха, естествено, съпругът ѝ Румен Радев, който тепърва ще връчва мандатите на опитващите се да съставят правителство, и първият ѝ съпруг – Георги Свиленски. Той единствен от БСП се появи пред камерите да умие лицето на партията като шеф на предизборния ѝ щаб.

Изглежда ще се потвърди максимата, че зад всеки успял мъж стои една умна жена. Или суеверието, че някои хора са орисани да носят късмет…

Десислава Радева е родена на 9 юли 1969 г. в Бургас. Учи в английската гимназия в родния си град, а след това “Финанси и кредит” в УНСС. Като студентка заработва пари като сервитьорка в Студентски град. Сътрудник е на министъра на земеделието Румен Христов, сега председател на СДС и коалиционен партньор на ГЕРБ. Още една важна фигура в новата ни история, близо до която е стояло “момичето на късмета”!

Съдбата ѝ се преобръща, когато среща Слави Трифонов на купон. Работата ѝ при него като секретарка прераства в пиар на Българска музикална компания (БМК). Това е продуцентска и дистрибуторска къща, основана през 1993 г. под името “Музикална къща Ку-Ку”. Занимава се предимно с продуцирането на “Ку-ку бенд” и организиране турнетата из България на “Каналето” и по-късно на “Хъшове”. За наследник на БМК може да се смята “Седем-осми”, основана през 2001 г.

Следват няколко работни места като експерт по маркетинг и като пиар и комуникационен мениджър, включително кратко завръщане в Бургас, докато през 2011 г. Десислава Генчева, преместила се окончателно в София заедно с майка си, постъпва в командването на Военно-въздушните сили на България. През 2014 г. е назначена като пиар. През 2016 г., вече като госпожа Радева, взема участие в кандидат-президентската кампания на съпруга си Румен Радев. Като всички първи дами, започва да се занимава с обществена дейност и през 2017 г. учредява сдружение с нестопанска цел “Живата вода на България”.

Свързването ѝ в живота с генерала летец и командир на ВВС и най-вече положението ѝ на първа дама на републиката са повод за много одумки, на които Десислава Радева до неотдавна отговаряше находчиво в социалните мрежи. Постоянна тема за обсъждане са тоалетите ѝ по време на държавни посещения – от дължината на полата, до вида на материята… Около нея не липсваха и скандали, като този със служители на НСО, нарушили правилата на движение заради посещение при модна дизайнерка.
Както споменахме, първият съпруг на Десислава Радева е депутатът от БСП в разпусналото се 44-то Народно събрание Георги Свиленски. Преди години той беше подсъдим по аферата “Софийски имоти”. Тогавашният общинар заедно с шефа на дружеството Тошко Добрев и още 10 други отговаряха пред съда на обвинения, че са ощетили с около 2 млн. лв. “Софийски имоти” с продажба на сгради и земи. Сагата приключи благоприятно за обвинените в началото на 2017 г.

От Георги Свиленски е единственото дете на Десислава Радева – синът ѝ Страхил. Миналото лято той завърши бакалавърска степен по публична администрация в университета “Маунт Мърси” в щата Айова, САЩ. От 8-годишен играе волейбол, което му е донесло много спечелени битки и награди досега. Нищо чудно с такава майка, истинска ракета носител, след някоя и друга година да чуем и името на Страхил в централните новини, което искрено му желаем.

Майка ѝ измислила брошката за кралица Елизабет II

Десислава Радева е пълно копие на майка си Желяза. Жената, която е на 76 години, живее в София и е близка с президентското семейство. Тя често дава съвети на дъщеря си по отношение на стила. Приятелка е с дизайнерката, на която Десислава се доверява – Невена Николова. Измислила е например станалите популярни ръчно изработени брошки, изобразяващи шевици. Една такава брошка съпругата на Румен Радев подари на английската кралица Елизабет II при аудиенцията на президента в Лондон през 2018 г.

Още Коментари

loading...