https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Дете е заснето да шофира дипломатически автомобил в София, съобщава bTV. На видеоклип, разпространен в социалните мрежи, се вижда как джип с червен номер преминава на червен светофар на три оживени кръстовища в столицата.

Авторът на видеото подава сигнал на тел. 112, че дете на около 4-5 години управлява колата в скута на шофьора. От полицията уточниха, че по случая е направена преписка.

Лицето с дипломатически статут е обяснило пред властите, че се е почувствало застрашено и затова е предприел тези маневри.

Авторът на клипа обясни, че е имало предпоставки за рискови ситуации.

Източник: Фейсбук/AvtoNonchev

„На „Симеоновско шосе“ имаше задръстване. Слязох, изтичах пред колата и застанах да спре да бяга, докато дойдат органите на реда. Тръгна да минава през мен и тогава се изместих“, разказа очевидецът.

През това време на мястото пристигнали полицейски автомобили, но не за опасното шофиране от дипломатическата кола, а заради подаден сигнал срещу него.

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики посочи, че става въпрос за дипломат с дипломатически автомобил. По нейни думи е много трудно този човек може да бъде глобен.

„Рано или късно тези хора си намират майстора. Този човек грубо е нарушил всички правила на държавата. Най-малкото трябва да се извини или неговата държава да го отзове“, категорична бе тя.