чорбанов бнр

В огромна степен децата не са активни преносители на коронавируса, а детските колективи не са огнища на зараза – затова стартът на активната учебна година не трябва да генерира големи страхове. Това коментира в интервю за Дарик доц. Андрей Чорбанов – ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология при БАН.

По думите му не може да се говори за сериозна ефективност на UVC-лампите за дезинфекция, които се поставят в училища и детски градини. Даже има и такива, които вредят на здравето.

„През ваканцията децата са в контакт помежду си, но те не биват подлагани на тестове, освен ако не пътуват. Докато сега с тези засилени мерки в училище, нормално и очаквано е да бъдат установени деца, които са позитивни. Това в никакъв случай не трябва да генерира някакви големи страхове, защото опитът на държавите, които не спряха училищата и детските градини показва, че заболяването на практика не се разпространява сред детските колективи. Че не е фактор и критерий за масово разпространяване на коронавируса“, коментира ученият.

Той е учуден от невероятно твърдата позиция на властите по света по отношения на носенето на маски и дезинфекцията. Този вирус се пренася от човек на човек в един много близък контакт – това не става от чина, от дръжката на вратата – тези мерки са повече демонстрационни и назидателни дори, отколкото реално правят средата безопасна, коментира още доц. Андрей Чорбанов.

Доц. Чорбанов съобщи, че до късната есен ще е готов прототипът на наша ваксина срещу коронавируса.

„Друг е въпросът, че вече реалните тестове за ефективност и безопасност се извършват в един по-дълъг период и то не от научните организации. Оттук нататък стои въпросът и какво ще се направи с този прототип, защото и в миналото се е случвало да има доста изобретения в България, които по една или друга причина – най-вече икономическа, не намират решения в страната и тогава изследователите ще трябва да търсят такова извън нея“, допълни ученият.

Виж още:Мангъров пак в атака: Използват гнусна тактика, за да карат децата да носят маскиВ света няма нито едно достоверно проучване, което показва, че маските помагат за спиране на COVID-1…Sep 15 2020skafeto.com

Мангъров: Мерките в училищата са ненужни, стига простотии!Доц. Атанас Мангъров отново скандализира с поредната контра-теза за мерките в училищата преди старта…Sep 9 2020skafeto.com

loading...