детска градина сертификат

Едва 440 деца ще получат компенсация за това, че не са приети в държавни и общински детски градини поради липса на свободни места. Днес правителството одобри 548 656 лева за изплащане на въпросните помощи, предава Сега.

Те се предоставят на родителите за извършени разходи за отглеждане и обучение на децата им. Според училищния закон право на компенсация имат родители на деца от 3 г. до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места. За целта обаче пред тях има 6 изисквания, на които малцина могат да отговорят.

Само две от тези деца живеят извън София. За периода от 1 януари до 31 май т.г. едно дете от община Варна ще получи 733 лева, а едно от община Пловдив – 417 лева. Останалите 547 506 лева ще бъдат преведени на Столична община за 438 деца. Проблемът с липсата на достатъчно места в детските градини е най-остър именно в столицата, където и тази година близо 10 000 деца не бяха приети на детска градина. Изплащането за настоящата учебна година ще се извършва на два етапа. Второто плащане ще бъде за периода от 1 юни до 14 септември.

Наскоро БТВ съобщи, че компенсации ще получат 274 деца. И броят от 440 деца обаче е фрапиращо нисък на фона на и без това малкото прогнозни бройки, които държавата изчисли, че ще могат да се възползват от мярката – 3600. Заради това родители от София неведнъж протестираха с искане за държавна помощ за всички неприети деца и за ударно строителство на нови детски заведения.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък се опита да прехвърли отговорността за нерешения с години проблем с недостига на места, като призова държавата да компенсира по-щедро родителите, чиито деца не са приети в детска градина. Тя възложи на заместника си Мирослав Боршош да предложи промени в наредбата за отпускането на компенсациите, като последно стана ясно, че СО води преговори с просветното министерство за увеличаване на обхвата на децата, които могат да се възползват от помощта – като към тях се включат не само децата от 3 г. нагоре, но и 2-годишните малчугани.

Още от България


loading...