Джонкин

42-годишна жена от Кюстендил оцеля повече от 20 часа при -20 градуса на височина от около 2300 м в Рила. Тя беше открита от планинските спасители, благодарение на забравения й багаж. Божидар Джонкин, Борислав Ранков, Георги Илков, Иван Тушев и Станислав Попов от спасителния отряд в Дупница са хората, благодарение на които жената е жива. Те отговарят за северозападния дял от Рила, където условията са много тежки и „всичко става на ръце и крака“.

Планинските спасители разказаха, че вероятно я е спасило това, че не е заспала и вярата й. Открили я с приповдигнато настроение, осъзнавала какво се е случило, но от кръста надолу – краката й били почти неподвижни, тъй като е лежала на открито на един камък на снега около 20 часа.

Намерели я да пее песни, а на въпроса къде е тръгнала, отговорила, че получила божи есемес и тръгнала по божията пътека. Вероятно вярата й е дало сили да не заспи, разказа Божидар Джокин пред bTV.

За спасителите е истинско чудо как е оцеляла с екипировката, с която е била. Тя била с дрехи тип градски – с дънки, обикновено яке, боти с цип, и с чанти, в които имало зрънчо и много кутии с цигари.

Жената е тръгнала нагоре в планината в понеделник. Спасителите разказаха, че въпреки че е имала телефон, не е разказала на близките си къде отива.

„Казала е на служителите от лифта, че ще ходи, с два големи сака, до старата хижа на Седемте рилски езера“, казва Джонкин. Свързала се е и с управителя на хижата, който й е обяснил, че тя е затворена, а жената е казала, че „ще спи под открито небе“.

„Нашият пост е в хижа „Рилски езера“ и когато си тръгнахме в понеделник, видяхме близо го хижата два сака. Когато се върнахме на дежурство на другия ден, те отново бяха там“, разказва Джонкин. Това дало знак за спасителите, че нещо не е наред.

Служителите в хижата не знаели нищо за този багаж. След това разбрали от колегите на лифта за разговора им с жената, звъннали на съседни хижи, които им казали, че тя не се е появявала при тях.

„Самосезирахме се, както се казва. Казах на дежурния, че нещо се заформя и ако е била тук – е била на открито, а при тази надморска височина не може да оцелее“.

В багажа на жената имало храна, вода и договор с мобилен оператор с данните на изгубилата се жена. Благодарение на това успели да се свържат с нея. След като й звъннали, никой не вдигнал. След 5-6 минути обаче получили обаждане от същата жена, която обясни, че се намира на хълм зад старата хижа и не си чувства краката.

Информацията за местоположението й обаче не е точна. Спасителите звънят на други техни колеги, които са навън. Времето е лошо, има гъста мъгла. Откриват я с викане. Случайно. Открита е жива около 13 часа под стената на връх Харамията.

„По едно време, докато я викахме, се обади, чухме я от къде вика. Трудно се придвижихме до нея, самото транспортиране също беше тежко. Там не е пътека, не е туристически маршрут. Това е алпийски терен. Там никой не минава и никой нямаше да я види“, казва Джонкин.

Екипът от хижата помага при свалянето на пострадалата.

Кремена е жива, но измръзванията й са тежки.

Виж още:Спасиха жена, оцеляла над 30 часа при минус 20 градуса в РилаЖена е оцеляла повече от 30 часа при минус 20 градуса в Рила преди да бъде спасена от планинските сп…Jan 20 2021skafeto.com


loading...