Диана Димова

Нямам никаква представа как се е получила тази положителна проба. Предната вечер бях с хипертонична криза и ми бяха направени инжекции по повод сваляне на кръвното налягане. Това заяви пред bTV д-р Диана Димова от Центъра за спешна помощ във Враца, която даде положителна проба за алкохол след тест с дрегер по време на работа.

Медичката бе в един от двата екипа, изпратени на мястото на катастрофата на пътя Враца-Криводол, при която загина 3-годишно момченце. Колата, шофирана от бащата на детето, се обърна в дере, след като е поднесла на мокрия от дъжда път. Водачът е карал с висока скорост – над 100 км/ч, а момченцето не е било в столче, а в ръцете на майката. След смъртта му роднините атакуваха Центъра за спешна помощ в областния град и обвиниха лекарката, че била пияна.

От Областната дирекция на МВР потвърдиха, че пробата на д-р Димова с дрегер за алкохол е положителна. Директорът на полицията във Враца старши комисар Цветко Нинов обаче заяви, че това е нарушение на трудовото законодателство, а не на Наказателния кодекс.

„Аз съм с високо кръвно и пия лекарства, които са съвместими с повишаване на кръвната проба. Дрегерът, който е направен в центъра отчита и стари проби. А дали тази е моята?“, добави лекарката, като уточни, че не е дала кръвна проба.

Д-р Диана Димова подчерта, че е направила теста с дрегер за алкохол, защото не е имало причина той да отчете положителен резултат.

„Самата аз бях сигурна, че нямам проблем. Факт е, че се движа с автомобил, как мога да дам такава положителна проба. Потвърди се и от самите ми колеги, че нямам такъв проблем. Важна е адекватността на действията в онзи момент“, добави тя.

Д-р Димова уточни, че въпреки че работното й време е от 19.30 ч., тя е била в Спешния център половин час по-рано.

„Моето работно време е от 19:30 часа, аз отидох на работа в 19 часа, а сигналът се подаде в 19:03 часа. Ние тръгнахме веднага. В 19:04 часа линейката излетя, пристигнахме в 19:09 часа. Видяхме какво е положението. От полицията помогнаха колата да бъде повдигната. Детето беше напълно смазано. Близки го издърпаха и буквално го хвърлиха в линейката, а ние потеглихме“, каза лекарката.

Тя бе категорична, че момченцето е било без жизнени показатели.

„Направихме реанимация в линейката, но детето беше мъртво. То беше мъртво не от момента, в който го извадихме, а от доста преди това“, обясни д-р Димова.

Думите й бяха потвърдени и от друга медичка, присъствала на мястото на катастрофата.

„Отидох на място, видях, че детето е затиснато под ламарините на автомобила. Помолих полицаите да помогнат, да вдигнат колата, за да го извадим. Детето нямаше жизнени показатели. Д-р Димова съдействаше в линейката. Моята работа е да й включа монитора, тя да провери има ли сърдечна дейност детето. Това правеше“, обясни Диляна Йорданова.

„Медицински надзор“ започва проверка в ЦСМП във Враца, която трябва да установи спазването на медицинските стандарти при оказване на помощ и други изисквания, свързани със спешното състояние на пострадалите при катастрофата.

Според директорката на Спешния център дрегерът, направен на д-р Димова, е показал 1,44 промила алкохол в издишания въздух.

„Д-р Диана Димова ми каза, че не пие, не приема алкохол и е дошла на работата си със собствения й автомобил. Виждам колко добре е написан фишът, нямаше дъх на алкохол. Как решиха да я обвинят?“, попита д-р Галина Лещарска, цитирана от Нова телевизия.

Тя каза, че ще разгледа отново всички обстоятелства, преди да реши дали да уволни лекарката. „Ще разговаряме какви медикаменти приема“, допълни д-р Лещарска.

Виж още:Уволняват лекарката „на градус“ от Спешното във Враца след катастрофата със загинало детеУволняват лекарката от Спешния център във Враца, която се отзова на сигнала за катастрофата, при коя…Jan 12 2023skafeto.com

Лекарка от Спешна помощ от катастрофата със загинало дете е с положителна проба за алкохолЛекарка от единия екип на Центъра за спешна медицинска помощ във Враца, който е пристигнал на мястот…Jan 11 2023skafeto.com

Нападнаха лекари във Враца след катастрофа със загинало дете5-годишно момче загина при катастрофа на пътя между Враца и Криводол, а роднини на семейството атаку…Jan 11 2023skafeto.com


loading...