Димитър Стоянов С-300

Нито С-300, нито самолети даваме на Украйна, но одобреното е в топ 3 на исканото от Украйна. Това заяви военният министър Димитър Стоянов в студиото на Нова телевизия. Произведено и налично е това, което даваме по списъка, изготвен от Министерство на отбраната.

Вчера предложението получи подкрепата на двете отговорни комисия – военната и външната, които проведоха съвместно заседание. Предстои ратификацията, може би днес, в пленарна зала, след което следва и указ на президента. Едва след това самата помощ ще бъде предоставена.

Стоянов увери, че на първо място мисли за боеспособността на българската армия и да не се нарушат отбранителните способности на българската армия.

Продължаваме да охраняваме небето си с МиГ-29, посочи Димитър Стоянов. Подготвяме се и да приемем първите Ф-16, но това ще стане през 2025 г. Производството на един изтребител е дългосрочен процес и не може да се очаква по-рано да бъдат готови, обясни Димитър Стоянов. Той посочи, че дори и производителят да е готов по-рано, ние нямаме техническата готовност да ги приемем. Инфраструктурната подготовка на страната ни за Ф-16 е трябвало да завърши в края на 2022 г., а в момента ние сме още в начален етап, призна военният министър.


loading...