децата с коронавирус

Директори на училища и учители от цялата страна са притеснени от въвеждането на тестовете за малките ученици, предава Дир.бг. Първата голяма и неприятна изненада, която им подготвило здравното министерство, била видът на самия тест, който, по думите на директора на 119-о училище в София Диян Стаматов, е крайно неподходящ за малки деца.

Училищата са очаквали да бъдат предоставени тестове във вид на „близалки“, с които малките от 1 до 4 клас да се справят под формата на занимателна игра. Но планираният за употреба тест съдържа отделно фунийка, в която детето ще плюе, и колбичка, където ще се събира плюнката. „Този тест е подходящ за 16-17 годишни“, категоричен е Стаматов, който е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България.

„До голяма степен сме много разочаровани от тези стъпки, в това няма нищо политическо“, подчерта Стаматов и допълни, че Стойчо Кацаров „прехвърля отговорности без да се съобразява с онова“, което му предлагат педагозите.

„За мен това е упрек към здравния министър, който не се е съобразил с очакванията за възможностите на деца от 1 до 4 клас“, заяви Диян Стаматов. Той допълни, че ако министърът е забравил какво е поведението на дете в първи клас, около себе си той има експерти, които трябва да му го напомнят.

„Тази изненада ще доведе и до притеснение от страна на родителите, след това и на учителите“, предрече училищният директор. Той напомни, че малките ученици у нас са 240 000, а засега са осигурени само 400 000 теста. Това поставя под въпрос непрекъснатостта на процеса в следващите седмици.

Стаматов изтъкна, че никоя лаборатория не прави това, което се иска от едно училище – да тества 500 човека едновременно за час. „Такова чудо трябва да направим за един ден“, недоумява директорът на 119-о СУ в столицата.

„Образователната система не е подготвена за такава екстремна смяна на графика на учебния процес“, заключи Стаматов.

„Синхронизацията между образователния и здравния министър е много важна, за да се чувстваме всички стабилни в това, което правим. в противен случай доверието няма как да бъде върнато. Няма конкретна и ясна заповед на МОН. Много е важно да е ясно диференцирано с всички отговорности кой какво прави в цялата система“, категоричен беше директорът на училището.

„Решението е политическо и то е взето. След като е взето, отговорността е на хората, които са го взели. Ние ще го изпълним, но с тези притеснения, които представихме“, добави той.

Стаматов даде пример със своето училище, като призна, че ако няколко учители излязат в отпуск заради липса на сертификат, той няма да има с кого да ги замести. И добави, че си остава „загадката на загадките“ дали в училище ще тестват големите ученици – от 10 до 12 клас.

Виж още:Всичко за тестването на учениците – кой, къде и как10 ноември е най-ранната дата, на която малките ученици от 1 до 4 клас могат да се върнат в присъств…Nov 4 2021skafeto.com


loading...