неваксинираните лечението

Директор на частна столична болница взима заплата от 100 000 лева месечно. Това е болница, която получава средства и от НЗОК. Това е порочното според нас. Това заяви пред Нова телевизия Ваня Григорова, икономически експерт в КТ „Подкрепа”. Тя обаче отказа да каже коя точно е болницата.

Григорова коментира още, че има и лекари, които получават по 800 лева.

„Тази тема беше дискутирана и на срещата на медицинските сестри с премиера Борисов. Те настояват частните болници да не получават пари от НЗОК”, допълни Григорова.
Бившият директор на „Пирогов“ Спас Спасков обаче коментира, че не вярва в истинността на такова нещо.

„Ако е в частна болница, това е проблем на болницата, не на обществото. В по-голямата част от частните заведения има приходи извън НЗОК. Като мантра се повтаря – „дават се пари, а няма резултат”. А какво става със средната продължителност на живот в България? За 20 години тя се е увеличила със 7 години и половина”, допълни Спасков.
По думите му, не трябва непременно да се говори само за лошите неща.

„Всички знаем, че най-тежките случаи, които носят най-сериозни разходи, отиват в „Пирогов”, отиват в ИСУЛ, в големите държавни болници. Затова твърдим, че частните болници не трябва да получават пари от НЗОК. Изкривяванията са твърде много, източването на системата се случва по хиляди начини”, смята Григорова.

Относно протеста на медицинските сестри, Спас Спасков коментира, че когато е бил директор на „Пирогов”, и той е бил обект на упреци заради заплатите. „Съотношението в заплатите беше едно към две към три – лекари, сестри и останал персонал. Когато вкараме много емоция, тя винаги изкривява нещата в общ план. Сестрите в момента подхождат изключително емоционално”, категоричен бе той.

Що се отнася до проверките на болниците, д-р Спасков обясни, че те са почти ежедневни, но те не се забелязват от персонала, а засягат най-вече администрацията.

Виж още:Видими резултати: За 10 години 5000 лекари са напуснали България, всеки втори доктор у нас е над 51 годиниЗа последните 10 години около 5000 лекари в България са взели решение за напускане на страната или 5…Sep 9 2019skafeto.com


loading...