ученици онлайн

Днес пристигнаха и насоките на Министерството на здравеопазването, които прецизират някои от нашите насоки, ние ще ги вземем в пълна степен. Вместо 15% да бъде границата от болните ученици за преминаване на дистанционно обучение, да бъде 10% и също има някои указания за носене на маски и двете допълнения, които прави Министерство на здравеопазването, са свързани с факта, че този вариант на вируса е доста по-заразен. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков след заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование.

По думите му, учениците от 1 до 4 клас и децата в детските градини, ако сме в зелената зона, могат да бъдат без маски с решение на педагогически съвет.

„Ако сме в жълта, червена, тъмночервена зона, тогава и учениците от 1 до 4 ще трябва да носят маски“, каза образователния министър.

Предвид факта, че вирусът може да се пренася и от ваксинирани хора, образователният министър каза, че и ваксинираните възрастни трябва да носят маски в училищната и предучилищната мрежа, пише Дир.бг.

Сборни паралелки могат да се правят, но само в „червената зона“ и само, където децата и преди това са били заедно. Деца от различни класове не могат да бъдат събирани в сборна група, например деца от 4-и и 5-и класове. Но деца от различни паралелки на един и същи клас ще могат да бъдат събирани в сборна група без да прекъсваме обучението, поясни проф. Денков.

Министър уточни, че децата от 1-и до 4-и клас ще бъдат максимално в училище, с изключение на времето, когато се достигне тъмночервента зона по заразяване. При по-големите ученици ще се пристъпва към ротация. Трябва да се стремим към 50% присъствие на учениците в клас.

Още от България


loading...