дистанционно обучение

Родителите и учителите на малките ученици да се стягат за още една седмица дистанционно обучение. Идеята на властите да върнат децата от 1-4 клас в училище още другата седмица, по възможност вторник-сряда, почти сигурно няма да се осъществи в желания срок, става ясно от изказвания на различни фактори в системата. Причината е не само липсата на изработен алгоритъм, по който да става тестването на учениците два пъти в седмицата – необходимото условие за възстановяване на присъственото обучение в общините в тъмно червена зона, но и липсата все още на избран доставчик на щадящи тестове.

„Не мога да кажа точна дата за връщане на учениците в клас, без да е избран изпълнителят на доставката на тестовете, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще правят тестовете“, коментира министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, цитирано във фейсбук страницата на МОН. По думите му МОН ще проведе информационна кампания за тестването на учениците, след като стане ясен видът на щадящия тест, който ще се прилага. „МОН ще използва всички налични информационни канали, за да обясни на родителите целия процес на изследване. Всеки един родител ще има възможност да види и да прочете листовката на продукта“, посочва той.

„Имаме желание да изпълним очакванията на родителите и да върнем децата от 1 до 4 клас другата седмица, но това ще се случи при определни условия – осигуряването на абсолютно безопасна среда в училище“, посочи пред БТВ зам.-просветният министър Мария Гайдарова. По думите й за целта ще се ползва европейския опит с тестване 2 пъти на учениците и въвеждане на зелен сертификат за учителите, за които обаче има възможност той да бъде заменен и с двуседмично тестване. „Чакаме да приключи обществената поръчка, все още не знаем кои ще са тестовете, какви ще са характеристиките им, за да направим информационната кампания, да осигурим логистиката, доставянето и т.н.“, коментира Гайдарова. Въпросната поръчка бе обявена от МЗ едва вчера, а крайният срок за подаване на офертите е петък.

Зам.-министърът също не се ангажира с конкретен срок за връщане на децата в клас заради различните неизвестни към момента, вкл. и дали обществената поръчка няма да се обжалва. Недвусмислено обаче даде да се разбере, че това едва ли ще се случи идната седмица. „За мен разумният срок за връщане на децата от 1 до 4 клас не е следващата седмица“, категорична бе тя.

Междувременно работна група в МОН обсъжда различните варианти за тестване на учениците. Тя трябва да изработи ясен алгоритъм за приложение на мярката с конкретни отговорности – кой да тества децата – родители, учители или медицински сестри, в класните стаи или в други помещения, както и как точно ще се правят тестовете, които трябва да са със слюнка – все въпроси, които предизвикаха огромно напрежение сред родители, учители и ученици. Заради неяснотите много учители вече скочиха срещу идеята те да тестват децата, тъй като не са лаборанти.

„В по-голям хаос не сме били. Паниката е огромна – родителите нямат информация, учителите не знаят как точно да тестват, никой от нас не е виждал тестовете“, коментира директорът на 119-то училище и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов пред „Сега“. Според него, за да не се напряга ситуацията повече, МОН трябва ясно да каже, че присъственото обучение за най-малките може да се възстанови най-рано след 8 ноември.

„Не е възможно връщане в клас другата седмица“, смята и д-р Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Разминаване

При съобщаване на новината за тестване на учениците като мярка за връщане в клас на учениците здравният министър Стойчо Кацаров посочи, че ако тестът на дете се окаже положителен, то ще бъде карантинирано, но не цялата му паралелка. От Националната мрежа на децата също тогава коментираха, че по този начин ще се избегне верижното затваряне на паралелки, в които повечето ученици за здрави. Днес обаче зам.-министър Гайдарова не даде категоричен отговор на въпроса така ли ще се действа в бъдеще. „Ако тестовете се правят в класната стая, децата са в контакт и дете се окаже положително, по протокол трябва да се карантинира паралелката“, заяви тя.

Анкети

Просветното министерство е пуснало анкета сред директорите дали имат готовност да възстановят присъственото обучение при новите условия – с тестване на учениците. Те от своя страна, пратиха подобни анкети и на родителите. На много места обаче бяха дадени твърде кратки срокове – например от днес за утре, поради което не всички успяха да се включат. В някои училища масово родителите са дали съгласие за тестване на децата им.

Онлайн

В момента 30% от общините у нас са минали на дистанционно обучение, като там има ротация. Не е ясно колко точно са общините като София, в които всички ученици са минали в електронна среда на обучение заради преминаване на прага от 750 болни на 100 хил. души. 2.4% от учителите към момента са в карантина, съобщи още Гайдарова.

Виж още:Това е тестът, с който МОН иска да проверява учениците всеки понеделник и четвъртъкТестът, който просветното министерство предлага да се въведе в училищата, засега за децата от първи …Oct 25 2021skafeto.com


loading...