Топлофикация модернизация длъжник на топлофикация

Жена от Русе се оказа длъжник на „Топлофикация София“ без никога да е имала имот, нито пък да е живяла под наем в столицата. Частен съдебен изпълнител е наложил запор на банковата й сметка. А най-странното е, че това й се случва няколко пъти през последните шест години, съобщи Нова телевизия.

Преди две седмици Цанка Димитрова от Русе открила, че банковите й сметки са запорирани. Направила проверка и установила причината – дълг към „Топлофикация София“. Жената твърди, че никога не имала имот в столицата.

„Аз никога не съм живяла там, никога не съм имала имот, кацала съм няколко пъти на летището”, споделя Цанка Димитрова.

В първия момент новината за запора предизвикала смях у Цанка, защото й припомнила как през 2015 г. отново е била осъдена от столичната топлофикация, без да е длъжник. Тогава за три хиляди лева. Преди шест години реагирала моментално, наела адвокат, подала сигнал в прокуратурата и успяла да докаже, че тя не е длъжник и до запор не се стигнало. „Подадох жалба в Комисията за личните данни, подадох жалба в Районна прокуратура, които всъщност констатираха, че има нарушение спрямо моите лични данни, но всичко свърши до там”.

Сега отново попаднала в същата ситуация, но този път от „Топлофикация” са я осъдили за сумата от девет хиляди лева. „Беше някакъв голям шок за мен, защото бяха на три нива сметки по 9 хиляди, първоначално си помислих, че е хакерска намеса”, разказва потърпевшата.

След като се разбрало, че е запор, станало ясно още, че до този момент съдебният изпълнител бил изтеглил две хиляди лева от сметката й. След писане на писма и до него, и до дружеството – казусът бе разрешен…почти. Минути преди срещата с екипа на Нова телевизия Цанка получила обаждане от съдебния изпълнител, че от “Топлофикация София“ са оттеглили претенциите си към нея. Свален бил запорът по сметките и се очаква възстановяване на сумата. Наред с добрата новина, дошла и лоша – съдебният изпълнител уведомил Цанка, че срещу нея имало и още едно дело, пак от столичното топлофикационно дружество.

В отговор до Нова тв от столичната топлофикация съобщиха, че са направили проверка. Установили, че грешката произлиза от документи в период, в който потребителите и собствениците на имоти са били посочени само с имена, без други идентификационни данни. В последствие грешката е мултиплицирана автоматично в следващи документи. И поднасят извинения. Русенката обаче не приема нито мотивите на дружеството, нито извинението. Не допуска и че е възможна грешка заради съвпадение на имена.

“Как да го приема това извинение. Каква е тази стара база данни? Какво означава това – че в някакъв предишен живот съм живяла на адрес в София ли?”, пита Цанка. И е категорична, че ще заведе дело срещу топлофикационното дружество. „Да си понесе наказанието и да си плати. Аз имам стрес първо, второ – пари изтеглени от моите сметки, аз не смея да оперирам с никакви банки в момента, защото не знам на „Топлофикация”ли, или пък на ВиК ли, или на някое енергийно дружество, няма да ми поиска пари”.

Вижте още:
Експерти: Отоплявайте се на ток сега, а на парно след Нова годинаЗадава се тежка зима. Не само за българина, а за цял свят. Очакват се нови сривове на икономиките на…Oct 23 2021skafeto.com


loading...