Добавката за бедност

ДПС и БСП се съюзиха с искане минималното дневно обезщетение за безработица да се вдигне малко повече от планираното от ГЕРБ, но управляващите твърдо отказаха да склонят на по-високата сума. Така от 1 октомври най-ниското обезщетение за безработица ще бъде 12 лв. на ден, реши окончателно Народното събрание. Това означава, че другия месец най-ниската сума от общественото осигуряване за безработен ще е 264 лв, пише Сега.

Минималното обезщетение за безработица е 9 лв. от 2018 г., а преди това години наред ГЕРБ го държеше на 7.20 лв. с мотива, че хората не трябва да лежат на осигурителния институт, а да се хващат на работа. Тази година обаче много хора останаха принудително без работа, пазарът на труда се сви, а държавата не реагира на възникналата криза и продължи да наказва безработните. Едва от 1 октомври се въвежда и друга промяна, от която имаше голяма нужда през пролетта – хората, които за втори път остават без работа в рамките на 3 години, ще имат право на подкрепа по-дълго време – седем месеца вместо досегашните четири.

По време на дебатите БСП и ДПС предложиха сумата да стане поне 17 лв., защото така ще надхвърли линията на бедност, но ГЕРБ не ги подкрепи. „Предложението не изисква кой знае какъв финансов ресурс. С 1 млрд. лв. е подсигурен фонд „Безработица“ с решение на Народното събрание“, изтъкна Хасан Адемов (ДПС). Двете промени ще струват само 14 млн. лв. до края на годината. Очаква се от минималното обезщетение за безработица да се възползват 30-33 хиляди души средномесечно, а втората промяна да засегне 13-15 хил. души. ГЕРБ не защити своето предложение въпреки репликите на опозицията, че 12 лв. изглежда като произволно число.

Само след месец въпросът отново ще е на дневен ред, тъй като размерът на обезщетението се определя ежегодно с бюджета на държавното обществено осигуряване, т.е. гласуваната днес промяна е в сила само до края на годината.

ГЕРБ не прегърна и друга антикризисна промяна, предложена от опозицията – тази година за трудов стаж да се признават 60 дни неплатен отпуск вместо 30, както е по принцип. Така и по тази линия хората, принудени да ползват неплатен отпуск, ще бъдат в губеща позиция.

ЗА БОЛНИЦИТЕ

Днес депутатите окончателно приеха и промените в бюджета на здравната каса за тази година, които ще позволят НЗОК да изплати на болниците 75 млн. лв. надлимитна дейност, извършена през 2015 и 2016 г. Такава възможност съществува благодарение на намаления обем работа в лечебните заведения във връзка с коронавируса, а допълнителното плащане ще позволи глътка въздух в бюджетните им неволи.

Виж още:Румен Радев: Европа излови в крачка и Борисов, и Гешев! Оставка!„Управляващите и главният прокурор се опитаха да излъжат за инициативата и темите за изслушване в Ев…Sep 17 2020skafeto.com

Пардю в Politico: За България и Борисов вече няма път назадБългария – и Борисов – преминаха точка, от която няма връщане назад, пише Джеймс Пардю, бивш послани…Sep 17 2020skafeto.com

Проблемите, които вълнуват Борисов: Ах, каква приветлива столица! Ех, какво метро!Днес е големият християнски празник на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Пожелавам на в…Sep 17 2020skafeto.com

Ново обвинение към Борисов – лично е дал указания за хаоса с промените в Изборния кодексНай-вероятно председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е дал указания да създадат хаос с тези промени в Из…Sep 16 2020skafeto.com

 


loading...