добавка за Великден увеличения на пенсиите Пенсиите от Коледа Криза с пенсиите добавка от 120 лв Средният осигурителен доход пенсионерите тази година

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

По 70 лева добавки за Великден ще даде кабинетът на пенсионерите, които получават пенсия под линията на бедност, т.е. под 504 лева, но без добавки и компенсации към тях. Това са пенсии за стаж и възраст, инвалидни пенсиии, наследствените от починал родител и др.

Това съобщи служебният премиер Гълъб Донев. Възрастните ще получат парите непосредствено преди великденските празници. Средствата, които държавата отделя за изплащането на добавките за възрастните са в размер на 72 милиона лева, информира министър-председателят.

Липсата на нормативна възможност от настоящия бюджет за изплащане на великденските добавки към пенсиите ни затрудни. Разбираме, че голяма част от пенсионерите са в затруднено финансово състояние, заяви Донев.

Ще направя важно уточнение – добавмката към пенсията е вид социална подкрепа към най-уязвимите., не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос, каза премиерът.

Принципът който се прилага в ЕС – социалните мерки да се насочат към най-уязвимите, като без съмнение такива са възрастните, които получават пенсия под линията на бедност, продължи той.

За някои това е лесна работа, уверявам ви, че не е. Осигуряваме тия средства въпреки ограниченията, която ни даде 48-то НС, от спестен ресурс, обясни Гълъб Донев.

Той обясни, че съзнава как се чувстват останалите пенсионери, особено хората, чийто месечен доход е малко над 504 лева, но това са възможностите на бюджета в момента.


loading...