долна митрополия

Заедно с хилядите, които помагат, с каквото могат на украинските бежанци, се срещат и хора, които не се свенят да измамят. Такъв опит за измама разкриха доброволци. Оказа се, че акаунт на потребител „Елеонора от Долна Митрополия“ е публикувал фалшив призив за съдействие. В него „младата жена“ твърди, че е настанила в дома си семейство бежанци, които имат нужда от помощ, включително и пари, съобщи БНТ.

Призивът за помощ е бил разпространен в една от най-големите групи с доброволци във Фейсбук с над 62 000 души. В публикацията млада жена твърди, че при нея живее семейство бежанци, които се нуждаят от дрехи, обувки, хранителни продукти и пари.

По-късно обаче хората в групата се усъмнили и проверили авторката на апела. Оказало се, че апелът е фалшив. Нещо повече – жената изпращала свалени от интернет снимки на деца, за които тя твърди, че са от семейството украинци.

Долно: Елеонора от Долна Митрополия мами в нета с лъжлив апел за помощ на бежанци (СНИМКИ)

Зов за помощ, който на пръв поглед от началото на войната изглежда обичаен, се е появил в групата „Помощ за украинските бежанци“ в началото на март.

По-късно в коментари авторката на публикацията – Елеонора от Долна Митрополия, обявява, че семейството ще бъде преместено в София, но ще им трябват джобни.

Това усъмнило хора от групата, които предпочитат да запазят анонимност.

Долно: Елеонора от Долна Митрополия мами в нета с лъжлив апел за помощ на бежанци (СНИМКИ)

„Друга жена се свърза с мен и каза, че има съмнения, че тази жена лъже. Веднага в публикацията ѝ написах, че няма нищо да бъде изпратено докато не се разнищи случаят и оттам започнахме да разнищваме случая, като се оказа, че тази жена ни лъже“, разказва администраторка на групата.

Съмненията се потвърдили, когато доброволка помолила жената да ѝ изпрати снимки на децата. Получената проверила в интернет. Оказало се, че снимката е свалена от сайт със статия за закрит дом „Майка и дете“.

„Тя си изтри публикацията след това, когато казахме, че всичко е фалшиво, че тя лъже“, допълва администраторката.

Екипът на БНТ потърси контакт със самата Елеонора. Пред тях тя продължила да твърди, че семейството все още е при нея и имат нужда от продукти и дрехи за децата и майката. При готовност от страна на журналистите лично да откарат нужното, заявила: „Мога да изпратя едно момче при вас. Да не се разкарвате“.

А при настояване за личен контакт прекъснала разговора.

Проверката в община Долна Митрополия показа, че в града няма настанено нито едно семейство украински бежанци.

Случаи като този обаче не трябва да отказват хората да даряват. От фондация „За доброто“ съветват всеки, който иска да помогне да проверявa на кого подава ръка. „Единият вариант е да работят с потвърдени ситуационни центрове, на които имат доверие, с организации, на които имат доверие или наистина да имат някакъв личен контакт, потвърден контакт с хора, които помагат“, обясни Кремена Кунева – председател на Фондация „За доброто“.

Именно личен контакт търсят вече администраторите на групата „Помощ за украинските бежанци“, за да са сигурни, че всички помощи наистина стигат до наистина нуждаещи се.

Виж още:В Латвия вече пропищяха от безчинства на украински бежанциЛатвийските граждани все по-често се оплакват от престъпленията на украинските бежанци, които са нам…Mar 23 2022skafeto.com

Хотел във Велико Търново прогони бежанци от Украйна с 3-месечно бебе11 украински граждани с тримесечно бебе са били прогонени от хотел във Велико Търново. Бежанците са …Mar 18 2022skafeto.com


loading...