Булгаргаз

„Държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи, с изрядни и професионално подготвени юридически документи“, заяви служебният премиер Гълъб Донев преди заседанието на правителството по повод приемането на постановление за започване на присъединителния процес на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Заради техническа грешка в изписване на имената постановлението беше спряно, но последваха политически критики от биившите управляващи, както и от организаторите на протеста пред президентството, предава Дир.бг.

„Предстои да приемем постановлението за подготвителните действия за присъединяването на България към ОИСР. Много правителства работиха за интергацията а България в клуба на развитите пазари, на нас се падна честта отговорността да организираме и структурираме присъединителния процес.“, каза Гълъб Донев.

„Недопустимо е да се поставя под съмнение волята на България за присъединяване към ОИСР, още повече това да се прави за политическа употреба“, каза Донев и заяви, че с това се надява да спрат „политическите злоупотреби по темата“.

Служебният премиер потвърди, че в сферата на енергетиката вече има едно важно решение, което ще вземат служебните министри, а именно – отпускането на 800 млн. лв. държавен заем за „Булгаргаз“. По-рано днес това решение беше анонсирано от енергийния министър Росен Христов.

Освен да търси сигурни газови доставки, кризисният щаб ще има задача да възстанови синхрона и добрата координация между институциите, посочи Донев.

„Изготвен е план за финансово оздравяване на „Булгаргаз“, обясни той преди кабинетът да гласува заема и отделно – решение на МС за условията по връщането на сумата от страна на дружеството.

„Решението е от изключителна важност, защото заемът ще стабилизира финансово състоянието на „Булгаргаз“ и ще гарантира сигурността на доставките за предстоящия отоплителен сезон“, коментира служебният премиер.

Виж още:Кирил Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с „Газпром“Имаме газ до септември. Има откъде да намерим до края на годината. Проблемът не е в количествата, а …Aug 11 2022skafeto.com


loading...