Дончева

„И с по-големи катили сме правили коалиция, повярвайте ми“, заяви лидерът на Д21 Татяна Дончева на Кръглата маса в НДК под наслов „Лява България – идеи, политики, единение“.

Дончева каза това в присъствието на Георги Пирински и Кирил Добрев, на лидерите на АБВ – Георги Първанов и Румен Петков, на „Изправи се, България“ – Мая Манолова, на „Движение 21“ – Татяна Дончева, на „Нормална държава“ – Георги Кадиев, и на партия МИР – Симеон Славчев, предава Епицентър.

И продължи: „Това, че ние сме организирани в партиите си, е една допълнителна подробност. Затова трябва да мислим за този единен субект, а не да се затваряме в една коалиция и да казваме как сърцето ни е в БСП“.

Дончева коментира, че въпросът за ново ляво обединение е много трудно решим. Тя се обяви за създаването на нов политически субект: „За да може групите, които той формира по места, да започнат да живеят с мисълта, че се върви към един нов субект и няма да се говори кой на кого е началник и кой каква квота има.“

Тя напомни, че състоянието на партията изобщо не е за пренебрегване, включително от страна на участниците в форума. „БСП се намира в съвсем друга кондиция и в съвсем друго кадрово състояние“, каза тя. И сравни опита за събиране на левицата с дългогодишните усилия в тази посока от страна на фрагментираната десница, които не са се увенчали с никакъв успех.

„Дали хората ще видят надежда в това ново образувание?“, пита Дончева и посъветва другарите си да погледнат сериозно към опита на дясното у нас. „Политиката е състезание по харесване. То не е справедливо и невинаги най-заслужаващите получават доверието, но това е положението“, обясни устатата социалистка. И посъветва да не се лансират коалиции с лекота.

„Трябва да вървим към нов субект. Това не може да се случи с един замах. Може да се наложи коалиционен формат за месеци или година, но още в първата среща трябва да се мисли за нов субект, от типа на ПАСОК и Сириза“, смело заяви Дончева.

По думите ѝ обаче усилията на събралите се в залата на бива да изместват усилията на „другарите“ им в БСП, които се борят за промяна. Дончева обяви, че е против създаването на допълнителни предпоставки за конфронтация с ръководството на БСП:

„Ще излезе, че тук участваме в някаква завера и се опитваме да наклоним везните. Не е добре за Нинова, не е добре и за членовете на БСП, които ще сметнат това за посегателство върху работата им. Няма нужда в момента, когато са изострени страстите, да наливаме масло в огъня.“

Още за Политическата криза


loading...