дончев панорама

„Горенето на боклук в България достига 3,5 процента, а в някои европейски държави – до 60 процента“, каза в студиото на „Панорама“ по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Припомняме, че незаконно горене на боклук от Италия се разследва в няколко града в страната. Той коментира разрастващия с скандал в страната, като обвини контролните системи на държавата, които за него не са на нужното ниво.

МОСВ трябва да бъдат по-непробиваеми, счита той. Рециклиращата индустрия е бизнес, когато се върши по правилата, но здравето на хората не бива да се поставя под съмнение, настоя още Дончев.

Коментирани бяха и други актуални въпроси.

Създаването на ВиК холдинг не е спонтанна идея, не става въпрос за сливането на ВиК-тата в държавата. С концентрирането на ресурс – финансов, но и технически и експертен – ще се осигури по-добро управление и ще се скъсат зависимости на местно ниво, коментира Дончев. Необходимостта от допълнителни инвестиции във водния сектор се равнява на около 10-15 млрд. лв.

Като нов и доста смел подход на прокуратурата определи вицепремиерът Томислав Дончев задържането на действащ министър на околната среда и водите Нено Димов. Според него действията на държавното обвинение са развалили усещането, че няма безнаказани.

„Действащ министър в ареста е абсолютно нов жанр“, уточни Дончев, но и призна, че емоциите около масата в Министерски съвет, където са седели с Нено Димов един до друг, не са много приятни.

Нено Димов е в ареста от 9 януари заради водната криза в Перник. От ареста той подаде оставка като министър, а издигналата го политическа сила – ВМРО, определи действията на прокуратурата като политическо убийство.

Перник е на воден режим от 18 ноември, а първоначалното разследване преди производството да влезе в Спецпрокуратурата посочваше отговорност на две министерства – освен МОСВ (Нено Димов) и МРРБ (Петя Аврамова). Засега обаче служители на МРРБ не са разпитвани и обвиняеми.

Вижте още:
Томислав Дончев за ареста на Нено Димов: Когато стане беля, става голям проблем!Никой не е имунизиран, никой не е защитен. За разлика от депутатите, министрите са обикновени гражда…Jan 11 2020skafeto.com

Складира ли италианската мафия боклука си у нас?„Италианската мафия гледа на боклука като на новия кокаин, а България е апетитна дестинацията за скл…Jan 11 2020skafeto.com

Бойко Борисов: Който прави далавера с боклука, ще свърши в БеленеПремиерът Бойко Борисов заплаши, че чиновниците, които правят далавери с боклук, ще свършат кариерат…Jan 3 2020skafeto.com

Фирмата, запалила магистрала „Струма“, складирала боклука на Ндрангета в ПлевенФирмата, стопанисваща сметището, което запали мост на магистрала „Струма“, складирала боклука на кал…Jan 2 2020skafeto.com

loading...