разкарване от болница

Почина голямата българска художничка Дора Бонева. По нещастно съвпадение, това става само седмица след като в столичната галерия „Райко Алексиев“ към СБХ бе открита нейна изложба по случай 85-ия ѝ рожден ден, пише Сега.

Дора Бонева е родена на 11 април 1936 г. в Габрово. Завършва Художествената академия в София при проф. Дечко Узунов. Има повече от 35 самостоятелни изложби в България, Унгария, Англия, Полша, Холандия, Франция, САЩ. Нейни картини присъстват в сградата на ЮНЕСКО в Париж, в много галерии и частни колекции в България, Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, Израел, Латинска Америка и САЩ.

Получавала е награди за своите творби от Съюза на българските художници, от Софийската община, от културния институт „Солензара“ в Париж, сребърен медал от френската Академия за изящни изкуства и др. От 1981 г. е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и култура със седалище Париж. През 1989, 1990, 1993 г. участва в Есенния салон в Париж. Избрана е като гостуващ художник за сезона 1994-1995 г. от “Графис Арт Център” в Ню Лондон, Кънектикът, САЩ.

Стилът ѝ днес е определян като „експресивен реализъм“, преди 1989 г. е рисувала и соцреализъм. Със своите портрети, пейзажи и живописни композиции през последните шест десетилетия Дора Бонева се утвърждава като един от най-ярките художници на своето поколение.

Изложбата на Дора Бонева бе наредена в „Райко Алексиев“ преди дни, но тя самата не присъства на вернисажа на 15 април по здравословни причини. По-голямата част от експозицията е ретроспективна, но художничката представи и нови картини, рисувани в последните месеци. Предвидено е тя да остане отворена за публиката до 10 май. Сбирката включва над 40 платна – портрети, пейзажи от България, Париж или Будапеща, интериори, натюрморти… Особена група са едроформатните портрети на артисти от различни сфери на изкуството, с които художничката е общувала – Дечко Узунов, Апостол Карамитев, Григор Вачков, Вера Ганчева и др.

„Дора Бонева е интимен художник. Тя избира природния обект или човека, когото портретува, със стремежа да ни приближи и разбере и едва тогава да го включи в своя свят. Затова нейните платна са като диалози насаме, без многословие, но със скъсяване на дистанцията, с доверие и честно разбирателство. Винаги имам впечатлението, че с всяка картина Дора отваря прозорец към света. Сякаш иска да каже „погледни какво чудо е тази зима“ или това цвете. Тихи, незабелязани преди нея вълшебства. Трябва да ги видим в платната ѝ, за да осъзнаем, че в света има хармония, че той може да бъде тих и вглъбен. И че ние сме все още способни към съзерцание“, пише Иван Маразов за нейните картини.

Дора Бонева бе съпруга на покойния поет Любомир Левчев (1935-2019), майка на писателя Владимир Левчев и художничката Марта Левчева.

Виж още:Много тъжно! Сбогувахме се с „българската Мерилин Монро“От този свят си е отишла актрисата Силвия Въргова, съобщи БНР. Днес е било изпращането на звездата …Apr 22 2021skafeto.com


loading...