https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Българската асоциация на музикалните продуценти спечели първото у нас дело за блокиране на достъпа до пиратски сайтове, съобщиха от организацията.

Решението, постановено на първа инстанция от Софийски градски съд на 31 май 2023 г., изисква три интернет доставчика в България да предприемат действия по преустановяване и блокиране на достъпа на своите абонати до уебстраниците, в които са достъпни онлайн платформите за споделяне на файлове ThePirateBay и Zamunda. В съобщението не се посочва кои са трите интернет доставчика, пише в. Сега.

Трябва да бъдат блокирани не само основните уебстраници, но и техните огледални сайтове (proxy), включително и такива, които не са изрично посочени в съдебното решение. Делото е заведено от БАМП през 2020 г., както от името на нейните членове, така и от името на големи звукозаписни компании, членуващи в IFPI.

„България се присъединява към 20 държави по света, които вече са блокирали The Pirate Bay, включително 13 държави в ЕС. Zamunda, местен BitTorrent сайт, досега не е блокиран в други страни, тъй като България представлява 80% от трафика към него. Това решение ще има безспорно ключово влияние върху ограничаването на пиратството в страната ни занапред“, коментират от организацията.

„Приветстваме решението на Софийския градски съд, с което се отбелязва сериозен напредък в борбата на звукозаписната музикална индустрия срещу онлайн музикалното пиратство. За първи път в България се произнася съдебно решение за блокиране на достъп до пиратски уебсайтове и считаме този прецедент за важна стъпка в правилната посока,“ коментира Петя Точарова.

Въпреки редица опити да бъдат затворени, а също и вътрешни междуособици, популярните пиратски сайтове продължават да съществуват.