До кога България е подсигурена с природен газ

Добрата новина е, че за последното тримесечие ще има необходимото количество газ. Не толкова добрата новина е, че синьото гориво ще е скъпо. Това заяви председателят на Съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски пред БиТиВи.

Офертите, които са за втечнен газ, са без слот за разтоварване, като има оферти, при които търговците са си осигурили слотове. Към момента има оферти за обезпечаване на доставките на газ до декември месец. Все още има активна оферта за доставката на газ от танкерите, така, че няма да има проблем за последното тримесечие, увери Топчийски.

До края на годината е трудно да се каже каква ще бъде цената на газа, но ще бъде от рода на 320-330 лева за мегаватчас. Нищо чудно за септември месец отново да има поскъпване на газа, посочи той. „Булгаргаз“ към юни месец е на оперативна печалба 6.5 млн. лв.

Докато договорът с „Газпром“ е валиден, трябва да се следи внимателно. Има опция за доставки от руската компания, така че трябва да се направи максималното „Булгаргаз“ да бъде защитен, настоя Топтчийски. Твърде вероятно е, когато изтече договорът в края на годината, да са събрани достатъчни документи, за да се пристъпи към следващи стъпки за Арбитражен съд.

Той познава новият изпълнителен директор на „Булгаргаз“ Деница Златева, но засега промените не са вписани официално и не може да ги коментира широко. Тази промяна не би трябвало да доведе до някакви сътресения, а старото и новото ръководство трябва да работят в приемственост, настоя Топчийски.

По отношение на газовата връзка с Гърция, Топчийски увери, че на 99.9% интерконекторната връзка е завършена. От 1 октомври се очаква да се използва връзката с Гърция, прогнозира той.


loading...