Рачев седмица прогноза за юли

„Дъждовното време и градушките ще продължат до 21-ви май. В София има индикации за гръмотевици и дъжд днес, но мисля, че няма да вали. Дори мога да се хвана на бас.“ Това заяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV по повод прогнозата за времето и опасността от интензивни валежи и градушки.

„От понеделник глътка въздух, но към 19-ти май пак ще завали. От 20-21 закачаме слънцето за този голям уикенд, който се появява. Мен малко ме притеснява това слънце 5 последователни дни – малко трудно се постига май месец, но има единодушие между двата синоптични центъра.“, посочи експертът.

Проф. Рачев алармира обаче, че ще има условия за градушки и посочи конкретен район, който е най-застрашен – между Стара Загора, Хасково и Бургас. Той е най-градобитен.

Нека погледнем и към морето. От 20-21 май слагаме слънцето в Бургас, няма да са много високи температурите. По-съществени валежи ще има на 19, когато в цялата страна се създава обстановка за по-хладно време“, посочи той.

Събота 15 май 15 ч следобед ни очакват проливни интензивни валежи. Слънцето ще е много свежо сутрин, както е сега, но следобед ни чака купесто-дъждовна облачност, но така ще се порадваме на тези дъги.

После ще имаме топло, слънчев и сухо време, девойките ще бъдат очаровани. Аз винаги си оставям едно малко мостче, но следващия петък нещата ще са ясни.

По думите на климатолога засега няма основания за тревога за преливане на реките. Локални валежи – да. Вчера имаше валежи от порядъка на 20-25 мм на кв м., но това не е достатъчно, за да прелее река.


loading...