ДПС ново ръководство

След като преди 10 дни мнозинството в парламента пришпориДПС бързо да си избере ново ръководство, защото настоящото е просрочило мандата си с повече от година и половина, партията набързо организира дълго отлаганата конференция. Движението за права и свободи ще посочи кой ще е водачът му на 12 декември тази година.

Тъй като участниците в събитието са около 1500 делегати обаче, за пръв път в историята изборът на новия председател ще се проведе онлайн. „Вчера по този начин проведохме областната конференция в Силистра – така че не е невъзможно”, спокойни са членовете на партията.

Фаворит за поста, разбира се, е настоящият председател Мустафа Карадайъ. „Както казват – избори с повече от един кандидат са голяма бъркотия”, пошегуваха се стари депесари.

Най-вероятно обаче Мустафа Карадайъ ще има формална конкуренция за поста, за да се избегнат обвиненията за предопределен вот. Най-често спряганите имена в тази посока са това на евродепутата Илхан Кючук, на зам.-шефа на парламентарната група Хамид Хамид и на народния представител Джейхан Ибрямов.

Лидерът на младежкото ДПС – Илхан Кючук, бил обаче единственият, който си вярвал, че може да се пребори с конкуренцията и да седне на стола, на който 23 години седеше Ахмед Доган, довериха депутати.

Любопитното е, че Мустафа Карадайъ беше избран за председател през март 2016 г. и трябваше да остане такъв до март 2019 г. Към настоящия момент той просрочва тригодишния си мандат с цели година и осем месеца. При това положение засега остава неясно – ако изборът му се потвърди – до коя дата ще е валиден: дали до началото на 2022 г. или до декември 2023 г.

loading...