дронзина
Доц. Атанас Мангъров

Професорът по политологични науки към Философския факултет на Софийския университет Татяна Дронзина разкритикува тежко доц. Атанас Мангъров във връзка с тезите му за борбата с коронавируса у нас. Това тя направи във Фейсбук.

В поста си проф. Дронзина се обявява категорично против идеята на доц. Мангъров България да следва примера на Швеция в борбата с коронавируса.

За да се аргументира, Дронзина посочва подробности от историята на скандинавската страна.

Публикуваме поста на проф. Татяна Дронзина без редакторска намеса:

Не съм лекар и не мога да преценя квалификацията на доц. Мангъров. Говоря за позицията му такава, каквато я видях като обикновен гражданин – в началото на предаването на Цветанка Ризова от 27 април 2020 година, защото после не изтърпях и затворих телевизора. Оставям на страна това, че нито един въпрос на водещата не получи отговор.

Оставям на страна дори факта, че доцентът ни посъветва да си умрем в пълно спокойствие – и това е нещо. Преглътнах дори, че отново ни натика под носа примера на Швеция, който, откровено казано, не разбирам защо трябва да следваме.

Уважавам тази страна, която даде образование на сина ми, чиито симпатични хора са направили от една пустош най-чистото място на Европа и която днес гарантира в най-висока степен спазването на човешките права и на правата на децата в света. Но в същото време не смятам да забравям, че не другаде, а в Швеция е създаден първият институт за расова биология през 1922 година – много преди Хитлер да заговори за чистата раса.

Помня и това, че от 1934 година до 1976 година, по програмата за расовата чистота и хигиена са стерилизирани приблизително 63 000 човека, 90% от които са жени, много от тях насилствено или без да им се даде възможност да направят информиран избор.

Правителството призна за програмата едва през 1997 година, когато започна изплащането на компенсациите на оживелите – приблизително 15 000 евро. Може би шведите наистина мислят, че е по-добре да умира който има да умира – в края на крайщата, те години наред са били обект на откровена евгеника, която, разбира се, е лансирана от социалдемократите, първи дружки на нашите социалисти.

Но българите никога не сме мислили така. Да, кой ли не ни е морил по какъв ли не начин, но в последна сметка винаги сме му търсили сметка, защото сме смятали помислите и действията му за социално неприемливи – и точно тази позиция виждаме в изказванията на националния кризисен щаб.

Каквито и изблици на ксенофобия да има у нас, никой никога не си е позволил на държавно равнище да провежда расова политика – българските евреи не случайно са спасени. Оставям настрана и това, че 10 милиона шведи се ширят на територия от половин милион квадратни километра, господ здраве да им дава, и че 53% от домакинствата се състоят от по 1 човек, та дори да искат да се заразят няма как. Затова няма място за сравнение между двете страни.

Едно нещо не можех да преживея в, според мен, безсрамното изказване на доцента – отношението му към старите хора и тия, които се грижат за тях. Не можех да схвана точно в каква връзка въпросният доцент спомена, че шведите имали пари и отивали в старчески домове – ами нали, като умрат, ще секне бизнеса, затова който се занимава с тях, ще ги гледа като писани яйца – което са заслужили с парите и труда си.

Обаче ясно схванах, че, по мнение на доктора, в чужбина отивали ония българи да станат гледачи на стари хора, които не могли да си намерят работа другаде. Не е наша работа да обсъждаме техния трудов избор. Но точно тия, според него, некадърници, са внесли в страната ни през 2018 1,176 милиарда евро, с което остават най-големия чуждестранен инвеститор в България.

Без да броим парите, които донасят на ръка, когато се прибират или харчат, когато са в родината си. Затова си позволявам да твърдя, че лица като доцент Мангъров, които с изказванията си будят неуважение към труда на другите и откровено разпространяват ейджистка (дискриминация по възраст) идеология, са вредни за нашето обществено здраве както морално, така и физическо. При цялото ми уважение към Швеция, доцент Мангъров, ние сме в България.

Виж още:Александър Йорданов изригна срещу Мангъров: Д-р Смърт иска живот без стари хораEвродепутатът Александър Йорданов стана един от най-острите критици на епидемиолога Атанас Мангъров,…Apr 29 2020skafeto.com

Мангъров пак в атака: Щабът лови мухи, тук една, там една… Къде са камионите с трупове?„Заразените с коронавируса в България вече са няколкостотин хиляди, тоест със 100-200 пъти повече от…Apr 27 2020skafeto.com

Над 300 000 заразени с коронавирус има у нас според доц. МангъровВ страната по най-скромни преценки има над 300 000 души, които вече са били заразени с коронавирус. …Apr 23 2020skafeto.com

Доц. Мангъров: Не може да сме в метрото, а не на Витоша„Хубаво е тези, които задават ритъма, да са хора в час. Няма логика да може да седиш в метрото, а да…May 3 2020skafeto.com

loading...