дупка в оградата

Има нова дупка в оградата по българо-турската граница край Сладун. Преградното съоръжение е прекъснато в рамките на 15 метра, съобщи bTV.

Оградата пада в средата на януари при високи води в района, разказва в деня на смяната си вече бившият областен управител на Хасково Стефка Здравкова.

„Веднага съм пратила екип от специалисти. На 21 януари докладът беше на бюрото ми, за това какво трябва да бъде предприето“, допълни Здравкова.

Гаранцията на съоръжението не важи при бедствие. Така, през февруари сметката се изпраща на Министерския съвет, но пари и до днес не са отпуснати. За проблема алармира преди дни лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Говорим за пробив, в буквалния смисъл на думата, на българската национална сигурност“, заяви Костадинов.

Всяка дупка притеснява хората от пограничните села. Изграждането на оградата по границата с Турция започна през 2013 г. при кабинета „Орешарски“ и продължи до 2017 г. при кабинета „Борисов 3“. Общо над 200 млн. лв. бяха отпуснати за съоръжението с дължина 239 км, минаващо през 3 области.

Дупката не е прецедент, през годините имаше и други подобни сигнали. Колко ще струва ремонтът този път от Областна администрация не коментираха.

Това не е единственият компрометиран участък от оградата, която е изградена на територията на Хасковска област по границата с Турция. Въпреки това от МВР казват, че подобни участъци не са път на бежанците към България, защото в района има засилено видеонаблюдение, както и допълнителна физическа охрана.

Още от България


loading...