дъждовни дни

Много хубав ще е днешният днес, не трябва да изпадаме във фатализъм. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

“Изпадаме в един по-дъждовен период в рамките на 48-52 часа. Почивните дни и понеделник. След това имаме малка почивка и продължаваме с дъждовните дни. От 12 ще имаме един студен фронт. Динамично ще е времето“, каза още климатологът.

В Западна България неделя и понеделник ще бъдат дъждовни, а после и в Източна. Валежите ще са с петнист характер – в единия край 20, за в другия 0“, каза още експертът.

„Според моя колега Димков средната температура за май бе най-ниска за последните 30 години“, съобщи още Рачев, като уточни, че дневните температури са били двуцифрени, но сутрешните са били едноцифрени.

Когато средните температурите минат 15 градуса вече говорим за истинско лято.

30 градуса ще ги усетят днес от Видин до Русе, тази ивица е характерна. Захлаждането, което ни очаква в неделя с 3-4 градуса, после повишаване в понеделник и след това пак надолу с 1-2 градуса.“, каза още проф. Рачев.

За празниците около 24 – 26 май ще има следобедни валежи, но дългосрочните прогнози са за сухо време, прогнозира той.

През първата десетдневка на май средната от минималните температури е най-ниската за последните 30 години. А сега въпреки високите температури през деня минималните все още не са типично летни.

В София в събота и неделя, а и във вторник и в сряда ще има лабилизиране на атмосферата. В Пловдив в неделя ще има сериозен краткотраен дъжд. Валежите са малко, има крещяща нужда от дъжд, посочи още проф. Рачев и даде пример със Сандански, където влажността е едва 30% от месечната норма. В Пловдив в неделя ще има сериозен краткотраен дъжд.

Още от България


loading...