Дълговете на БНТ

Обществената телевизия е на път да постави нов рекорд по трупане на борчове. Дълговете на БНТ вече възлизат на 70 млн. лв., твърдят хора в Министерството на финансите, пред сайта lupa.bg. Парадоксалното е, че дългът й вече е колкото цялата годишна субсидия на телевизията.

Само на БТК, която разпространява сигнала на телевизията, БНТ дължи 20 млн. лв. На 1 юни обществената телевизия даже щеше да спре, защото тогава изтичаше договора й с мобилния оператор. Министерски съвет обаче за пореден път развърза кесията и спаси държавната телевизия от резил и от ударите на закона.

Останалата част от дълговете са натрупани в продължение на последните десетина години.

Константин Каменаров например е един от виновниците за шокиращия телевизионен борч, защото е сключил договори за спортни права на няколко години напред във времето. Голяма част от парите глътнали и външните продукции. Най-скъпата беше „Стани богат” – тя струваше на БНТ по около 30 хил. лв. на едно предаване.

„Като изключим новините, „Референдум“ и „Панорама“, БНТ няма собствена продукция, а тя е най-евтина! Освен това по лиценз обществената телевизия е длъжна да изпълнява определена програмна схема – а тя не го прави!”, негодуват стари кадри на „Сан Стефано” 29.

Служителите в БНТ са убедени, че последните години генералните директори на телевизията нарочно лансирали външни продукции, за да източват бюджета. „И от СЕМ мълчат – защо не предприемат нищо, за да ги санкционират?”, недоумяват още телевизионерите.


loading...