Близо 700 млн. лв. са дълговете на болниците у нас, просрочените средства са над 160 млн. лв. Това каза здравният министър Костадин Ангелов в отговор на въпрос на депутата от БСП – Дора Янкова, предаде БГНЕС.

На 529.67 млн. лв. възлизат дълговете на държавните болници, 129,89 млн. лв. от тях са просрочени. При общинските клиники задълженията са 149,9 млн., като просрочени са 32,32 млн. лв.

“Пандемията е една от причините, която допълнително усложни състоянието на болниците” , каза министърът. Тя е поставила лечебните заведения пред сериозни изпитания, било е отложено лечението на редица хронични заболявания, заради това приходите през първото шестмесечие са се понижили с 16% в сравнение със същия период на 2019 г., обясни Ангелов.

Той допълни, че държавата ще подпомогне работата на лечебните заведения с 19 млн. лв. за общинските болници, които ще се раздадат по методика за неблагоприятни условия, както и с над 7 млн. лв. за инфекциозните отделения на държавните. Дейността на всички клиники ще се подпомогне от 1 август и с увеличаването на цените на клиничните пътеки с 10%.
ЕК с нова прогноза за икономическия спад в БългарияЕвропейската комисия ревизира леко нагоре своите прогнози за икономическия спад в България през наст…Jul 7 2020skafeto.com


loading...