Д-р Елена Георгиева БТВ

Изключително трудно ми е да говоря за смърт на дете в Деня на християнското семейство. Аз съм лекар и педиатър с 36 години стаж, имам три деца и двама внука. За мен отглеждането на деца е призвание. Това заяви пред БТВ педиатърката от Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“ д-р Елена Паскалева-Георгиева, която бе отстранена от работа, докато тече разследването за смъртта на 3-годишния Александър Петров.

Момченцето издъхна на 14 ноември в „Пирогов“, след като часове наред родителите му Златина и Григор Петрови обикаляли болниците в София, за да търсят помощ. Те водили детето два пъти в педиатрията и един път в Университетската болница „Лозенец“. Заради случая директорите на трите лечебни заведения бяха отстранени временно от длъжност, а аутопсията на Александър показа, че причината за смъртта му е тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези.

„Не системата, а болестта уби Алекс. Увреждане на дихателните пътища, на белия дроб, което се развива в рамките на часове, независимо дали детето е интубирано или не. В един момент организмът престава да разчита на защитата на имунната система. Прецених, че той е за болнично, но не за интензивно лечение“, каза д-р Георгиева.

По думите й, в рамките на половин час преглед тя е преценила, че момченцето се нуждае от лечение в болница, но родителите категорично не желаели да отидат на друго място. Впоследствие състоянието на детето се влошило.

„Има болести, които не могат да бъдат повлияни. Петима лекари сме се занимавали с обгрижването на Александър. Днес тук съм само аз. Случаи като този, които са изключително драматични, са повод за разговор за проблемите. България е пред демографска криза, но преди това се развива криза в здравеопазването. Нарушават се връзките в отделните звена и когато хората потърсят помощ, оставят с чувството, че не са обгрижвани“, обясни още педиатърката.

„Още веднъж ще кажа – не системата уби Алекс, а заболяването. Системата, за мое съжаление, не даде време на родителите да осмислят трагедията си. Колегите застанаха плътно до мен. Всичко това ми дава сила да направя каквото се налага за изясняване на ситуацията. Родителите се превърнаха в наказателна палка, преди да завърши разширения медицински одит. На мен ми бе дадено да разбера, че е по-добре в този момент да не съм в болницата. Излязох в неплатен отпуск“, каза още тя.

„Нито за момент не съм си помисляла, че това дете няма да бъде прието. В клиниката трябваше спешно да бъде лекувано кърмаче с епилепсия и продължителен гърч. Приех отговорността да размествам деца. Г-н Борисов търси възмездие. Аз бих казала: ние живеем в правова държава и аз разчитам на възмездие“, допълни д-р Георгиева.Борисов за трагедията с починалото 3-годишно дете: Има записи, потресен съм (ВИДЕО)„Днес следователите са влезли, иззели са записи, разпитали са родителите, разпитали са свидетели. Ро…Nov 20 2019skafeto.com

Специалната комисия: За починалото дете е направено всичко възможно (ВИДЕО)Първите изследвания не показват, че починалото дете има тежка пневмония и умира. Четири часа по-късн…Nov 21 2019skafeto.com

loading...