Евролаб 2011 Капитан Андреево

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Опашките на ГКПП Капитан Андреево не секват, а проблемът се задълбочава. Хладилните камиони със зеленчуци и плодове, които се изследват за пестициди, стоят с часове за обработка и анализи след затварянето на единствената лаборатория на място – частната „Евролаб 2011“, пише в специален репортаж Дир.бг.

От фирмата обявиха, че от няколко дни има безпрецедентен натиск върху нея, като без правно основание БАБХ иска да прекрати договора, а работещите да бъдат изведени от наетите помещения. Очаква се във вторник на място да отидат и представители на българските превозвачи. Те се канят да поискат оставката на шефа на БАБХ Христо Даскалов заради загуби от действията на властта.

Само вчера 519 от общо 2500 тира на опашката на границата с Турция бяха натоварени с бързо разваляща се продукция и ще чакат за обработка два дни, призна пред журналисти на ГКПП-то зам.-министърът на земеделието Иван Христанов. Чакането ще продължи поне няколко месеца, защото държавата е решена да прави своя лаборатория там и вече е обявила обществена поръчка за оборудване.

Христанов призовал турската страна за разбиране през този преходен период. Дотогава обаче пробите за анализ ще се носят в София, а турските камиони щели да бъдат изпращани да чакат резултата в буферни зони във вътрешността на страната или в самата столица, обясни той.

Проблемът назря от 20 май насам след спирането на дейността на частната лаборатория. Заради напрежението на границата за среща с шофьорите вчера отиде и турската посланичка. Именно по нейна инициатива бе поискана среща на място със заместник-министър Христанов, за да бъдат отстранени проблемите.

По време на срещата на турска територия поне около 80 от превозвачите са се оплакали пред своя посланик от чакането и хаоса. Пред посланик Айлин Секизкьок шофьорите на камионите поискали да се върне старият ред на обработката, при която анализите им бяха готови за час – час и половина от частната лаборатория, разказаха участници в разговора на ГКПП-то.

Пред медиите по-късно дипломатката призна, че за Турция е важно обработката да става колкото може по-бързо. „Дори един час забавяне е много важен за този сектор“, каза посланик Секизкьок.

„Ние сме тук, за да преодолеем тези пречки и да сведем до минимум изчакването. Благодаря на шофьорите за търпението“, каза Айлин Секизкьок. „Разбира се, има известни притеснения и проблеми в този преходен период, но очакванията са в най-скоро време да бъдат преодолени“, каза посланичката в присъствието на зам.-министъра.

„Тук няма да има частна лаборатория. Това е национално решение, което вземаме“, заяви самият Христанов, въпреки че европейските регламенти не поставят подобно изискване. По думите му фитосанитарният контрол ще се извършва от държавата, защото досега е бил монополизиран от една фирма. Той обвини за опашките и за чакането по два дни „Евролаб 2011“, която саботирала държавата.

Собственикът й Васил Димитров пък показа констативен протокол, който му забранява да разтоварва камионите, както и заповед на ръководството на БАБХ пробите за пестициди от турските камиони да се карат в националната референтна лаборатория в София.

„Прекратиха ни работата. Обвиниха ни, че отказваме да изпълняваме служебните си задължения. Няма как да изпълнявам нещо, което е възпрепятствано със заповеди“, коментира пред медиите на ГКПП-то Димитров.

Цялостната услуга с обработката на товарите и извършването на лабораторния анализ държавата в момента извършва за 504 лева. Същата дейност досега изпълняваше частната лаборатория на Васил Димитров срещу 420 лева. Христанов призна, че държавната лабораторна услуга в момента е по-скъпа, но това щяло да бъде само временно. Той твърди, че договорът на фирмата за наем е нищожен, но проблемът е в полето на БАБХ, тъй като е разписан от нейния бивш директор.

Бизнесменът пък е категоричен: „Свидетели сме как се отнема бизнес. След месец ще стане ясно, че е хаос и държавата не може да се справи и очаквам да обяви търг, и нова фирма да дойде на мое място“, категоричен е Димитров, който ще си търси правата в съда. За заплахите спрямо него пък се води досъдебно производство.

„Държавата ме спира. Никого не съм опитвал да подкупвам. Нека се произнесат съответните институции, отговори на обвиненията към „Евролаб 2011“ Васил Димитров.

Още от България