Еди Рама

Външното ни министерство призова албанския премиер Еди Рама да съобразява изразните си средства, след като е политик от страна, чакаща за преговори за членство в ЕС, след като Рама заяви в Брюксел, че „е срамно, че една страна от НАТО, България, „държи като заложници“ още две членки“.

Както посочи Рама, София блокира Северна Македония и Албания по европейския им път, в момент, когато на в Европа бушува гореща война, а 26 държави седят тихо и показват своята безпомощност, пише Дир.бг.

Ето каква позиция изпрати МВнР по повод грубото изказване на министър-председателя на Албания:

България винаги е била сред тези държави-членки на Европейския съюз, които подкрепят европейската принадлежност на албанския народ. Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес.

През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза. Отстояваме я и днес, въпреки всичко, в името на общото европейско бъдеще.

В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване.

Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС.

На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават.

Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател.

Еди Рама гневен, отказва да прекрати
атаките срещу България

Премиерът на Албания Еди Рама отговори в серия от публикации в Туитър на реакцията на българското министерство на външните работи на изказванията му преди срещата ЕС-Западни Балкани вчера.

„О! Българското министерство на външните работи има проблем с начина, по който говоря! Има защо. Аз също имам проблем с начина, по който България иска да реши двустранни проблеми като използва процеса на разширяване като средство да държи за заложници две страни от НАТО! Спокойно, приятели: вдигнете ВЕТОТО или свикнете с мен“, написа Рама.

В още една публикация по темата албанският премиер добавя: „И, между другото, нека ви припомня, скъпи български приятели, че беше достатъчен един кратък телефонен разговор с Бойко Борисов, за да уредим приятелски и честно въпроса за българското малцинство в Албания! Истинските приятели не си вредят, а си говорят откровено един с друг и дават резултати!“

Вчера при пристигането си в Брюксел Рама определи българските възражения срещу започването на присъединителни преговори между ЕС и Република Северна Македония като „позор“ и обвини София, че държи две страни-членки на НАТО за заложници. Причина за гнева на Рама е обстоятелството, че присъединителният процес на Албания в момента е обвързан с този на Република Северна Македония.

Виж още:Еди Рама: Скоро няма да има преговори за членство в ЕС и вината е на БългарияАлбанският премиер Еди Рама заяви, че не очаква срещата на върха на ЕС следващата седмица да открие …Jun 15 2022skafeto.com


loading...