експертно правителство

Деница Сачева, Екатерина Захариева, Десислава Атанасова се появиха в сутрешния праймтайм, за да обяснят позицията на ГЕРБ за експертно правителство. Идеята беше лансирана на първия брифинг след изборите от партийния лидер Бойко Борисов, а днес трите дами трябваше да я разяснят на аудиторията.

„Не си мием ръцете“, заяви пред Нова телевизия Сачева. „Има много работа. Например бюджетът на страната“, каза тя. „Не бягаме от темата за корупцията. Нямаме нищо против да се работи по темата с чекмеджето“, заяви Сачева пред „Здравей, България“.

Тя отново заяви на какво е склонна ПП ГЕРБ след като зае първо място на изборите тази неделя.

На въпрос дали „ГЕРБ са прежалили главният прокурор“, Сачева заяви, че е редно да се види цялостната съдебна реформа. „Нека да видим какви са предложенията, не само персоналните“, каза тя и поясни, че е възможно да се стигне и до смяна на други хора. „Гешев е избран от съдебната система, не от ГЕРБ“, каза тя.

„Българските избиратели на тези избори определиха какъв трябва да е ценностният избор на страната“, каза тя и добави: „Трябва да мислим сериозно и отговорно“.

Хората четири пъти през последната година и половина показаха своята геополитическа ориентация и очаквания политиците да се разберат. Гражданите ясно казват: „Седнете и работете в полза на държавата, без значение различията на партиите.” Това заяви Екатерина Захариева от ГЕРБ в ефира на БТВ.

Според нея доверието в парламентарната република ще продължава да намалява.

Захариева вижда ДПС като партия с явна европейска и атлантическа ориентация. Мълчанието на „Продължаваме промяната” от вчера тя приема като позитивен сигнал.

„Най-често в кампанията ни чувахме „Трябва да седнете, да говорите и да направите кабинет”. Това са чували и политиците, които бързаха да се изкажат в социалните мрежи”, допълни тя.

Твърде рано е, според нея, да се говори за конкретни имена за възможни премиер и министри. Тя коментира и идеите за отстъпването на Бойко Борисов, за да имат подкрепата на други партии: „Абсурдните изисквания и намесата в ръководството на нашата партия – така не работи демокрацията. Ние не се месим в техните действия вътре в партията, така и да не се месят и те при нас.”

„Идеята ни е първо да определим хора, които да направят първите контакти, да определим приоритетите. По мое мнение е редно най-голямата партия да излъчи премиер. Геополитическа ориентация на държавата, Еврозоната, спешна работа по въпроса с енергетиката – това се очаква от нас”, каза още тя.

На въпрос относно работата на контактните групи, Захариева допълни: „Още няма конкретни уговорки с партиите. Не знам как биха отказали да се срещат поне със Соломон Паси и Росен Плевнелиев. Надявам се да откликнат и да посочат и те един такъв представител и другата седмица вече да започнат тези преговори.”

„Кризите могат да бъдат победени с диалог и единение. Урокът от тези избори е следният – никой не може сам да управлява“, това заяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасов по повод предстоящите преводи за съставяне на ново правителство.

Атанасова каза, че другите политически партии все още не са отговорили на предложението на ГЕРБ, което бе отправено вчера. Лидерът на партията Бойко Борисов предложи евроатлантически кабинет на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Соломон Паси и бившият президент Росен Плевнелиев бяха поканени да бъдат модерато на преговорите.

„Официалната покана беше потвърдена първо от модераторите господин Плевнелиев и господин Паси. Смятам, че преговорите трябва да се водят в парламента, а не в партийните централи“, заяви Атанасова.

„Президентът Плевнелиев има опит и евроатлантическа ориентация. Той е правил служебни правителства. Мисля, че и двамата с господин Паси се ползват с уважение сред хората“, коментира още тя.

Атанасова заяви, че няма официален отговор на поканата на ГЕРБ и никакви неформални разговори не са били водени към този момент.

„За имена трябва да се говори последно. Първо трябва да говорим за консенсус, политики и накрая са предложенията за премиер и министри“, заяви депутатът от ГЕРБ.

Още за Избори 2022


loading...