Зелена карта

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Електронно връчване и заплащане на фишове е предвидено в измененията на Закона за движение по пътищата, които МВР и Министерството на електронното управление (МЕУ) са подготвили, предава Сега.

Това ще сложи край на опашките в КАТ, тъй като ще отпадне необходимостта гражданите лично да получат и заплатят фиша си на място, посочват от МЕУ.

Идеята е фишовете да се връчват електронно през Системата за сигурно електронно връчване на МЕУ. Те ще се считат за връчени, ако бъдат платени онлайн или с карта.

Измененията в Закона за движение по пътищата предвиждат още отпадане на синия талон за колите и стикера за Гражданска отговорност, които също ще бъдат дигитализирани.

Законопроектът е публикуван за 30-дневно обществено обсъждане до 13 май, след което ще бъде внесен в Народното събрание.

„Министерство на електронното управление продължава активната си работа по поетите ангажименти, съвместно с всички институции, за по-бързата им реализация и удобство на гражданите“, коментира министър Божидар Божанов.

Още при встъпването си в длъжност той обяви, че синият талон за колите трябва да отпадне, защото от него няма нужда. „Той е абсолютно излишен. Другото интересно е, че върху синия талон има печат, а моя работа ще е да отпадне изискването за печати в администрацията“, каза тогава Божанов. По време на служебното правителство от „Демократична България“ също се опитаха да премахнат синия талон, защото служителите на МВР имат пълен достъп до централизирания регистър, в който са всички данни, свързани с този документ, който посочва контролните точки на водачите на автомобили.

От две-три години се правят и неуспешни опити за премахване на хартиения стикер „Гражданска отговорност“. Това поискаха самите застрахователни компании, след като вече всичко, което е свързано с тази застраховка, се прави онлайн – вкл. издаването на полиците и контролът. Комисията за финансов надзор обаче не предприема мерки да облекчи ползвателите и да намали цената на задължителната застраховка. От КФН се оправдаха, че трябва да направят „задълбочен анализ“ на ситуацията, но затова им пречела короновирусната обстановка.

Още от България