Елена Поптодорова взривове

И сега реакцията на българските власти остава уклончива и свенлива. Изгонването на руски дипломат е стандартна реакция и Елена Поптодорова остава в очакване на последващи стъпки от страна МВнР и властта. В студиото на БНТ тя припомни, че и след разкритията по аферата „Скрипал“ България е останала май единствената държава, която не е изгонила руски дипломати от общо около 160 дипломати от страните-членки и Запада.

Колко още имущество, а и жертви трябва да има, за да бъде защитена българската земя, пита Поптодорова и припомни, че у нас са се случили и други взривове през този период, включително и с жертви, като например този на Петолъчката, за който никой не говори. Не се знае дали изобщо има разследване по случая и какви са изводите от него.

Елена Поптодорова припомни, че именно когато „Белинкат“ разкри, че опитът за преврат в Черна гора е с участието на ГРУ и той е подготвен на българска територия, по същото време се сключва споразумение между за сътрудничество между българската и руската прокуратури и то въпреки, че фондът на Навални излиза с изобличаваща информация за синовете на руския главен прокурор Чайка.

Поптодорова е разочарована, че десетилетия наред все още върви мъчителен процес по еманципация на националното съзнание от дълго култивираната и безкритична вяра, че Русия е крайното добро. Трогателна е наивността на някои политици, които смятат, че могат да намерят с Русия обща плоскост на база на утвърдени в Западния свят ценности като например суверенитет и сигурност. В общуването с Русия трябва да има друг филтър и той трябва да е да база самочувствие, обясни Елена Поптодорова. Този филтър не трябва да се базира обаче на религия, православие и славянство, култура, тъй като това би ни вкарало в капана на руската геополитика, в който сме и в момента.

По думите й в последните десетилетия нападенията са неизменно от страна на Русия, а опитът й показва, че и в следващите години ще имаме „повече от същото“. Трябва да сме и с едно наум, че Русия разглежда Черно море като нейно езеро. Едва ли ще се стигне до гореща война, тъй като най-малкото Русия би била губеща от нея, а и дипломацията на Европа е изградена на други принципи. Да бъдат проследени потоците пари, съветва Елена Поптодорова.

Вижте още:
Лавров: Добре, че София не ни обвинява, че сме убили Фердинанд, решила е да надмине ЧехияДобре е, че още не сме обвинени за убийството на ерцхерцога Фердинанд, но очевидно това предстои. Со…Apr 28 2021skafeto.com

Чехия потвърди: Гебрев е оръжейният търговец, чиято стока е била мишена на РусияЧешкият външен министър Ян Хамачек потвърди, че търговецът на оръжия, чиято стока е била мишена на е…Apr 20 2021skafeto.com

Чехия гони 18 руски дипломати заради взривен от ГРУ склад за боеприпасиЧехия обвини руските спецслужби, че стоят зад взрива в склад забоеприпаси в с. Врбетице през 2014 г.…Apr 18 2021skafeto.com

loading...