емил димитров интервю

България продължава безогледно да бъде замърсявана, а нашите сънародници са принудени да дишат най-мръсния въздух в Европа. В същото време множество неправителствени организации са заспали зимен сън пред огромния проблем с околната среда. По тези въпроси екоминистърът Емил Димитров даде интервю пред агенция БЛИЦ.

– Г-н Димитров, докога България ще е първа в класацията за най-мръсен въздух в Европа?

– Дотогава докато нашите политици и бизнесмени не решат, че природата е по-важна от печалбите и спазването на регламентите и законността. Тежка година беше отиващата си 2020 г. Имахме указания от прокуратурата да прекратим целия нелегален внос на РДФ отпадъци в България. Връщахме кораби, преглеждахме разрешителни. Само за 45 дни успяхме да овладеем ситуацията. Но в същото време вносителите на останалите суровини, които се внасят в България след въвеждането на новите правила се опитват да избягат от контрола или да намерят начин контрола по границите да бъде свален. Ние въведохме система за предварително оповестяване за вноса на отпадъци в нашата държава, за да можем да го контролираме. Същото въведе и НАП за всички рискови акцизни стоки, които влизат в България от Европа и от трети страни. При нас срокът за предварителното оповестяване е само един ден, а при НАП е няколко дни.

– Опитите на България да бъде превърната в боклукчийското кошче на Европа не спират!

– Съвсем скоро ще оповестя списък на всички, които помагат за контрабандното внасяне, покровителстване или нерегламентирано внасяне на отпадъци у нас. Исканията на стопански и търговски организации са да се позволи дивата контрабанда. Някои от тези хора настояват да се каже едва след 3 години какви отпадъци са внесли и да не се носи отговорност за тях. Те искат по този начин отговорността да бъде размита.

– Преди месец изразихте опасение, че братя Бобокови искат да си върнат лиценза за внос на отпадъци. Възможно ли е това да се случи?

– Опитите на „Монбат“ да внася нови нотификации за внос отпадъци не са спирали. Банки, политици, посланика на България в Берлин, Търговско-промишлената палата и други лица постоянно ми пишат и ме питат – защо преча на бизнеса на „Монбат“. Всички тези хора са подведени, че някой пречи на легален бизнес в България. Когато им покажа снимки и им разкажа за какво става дума на мига забравят за това, което са искали. И ще ви дам един пример – предприятието „Монбат“ до 2014-15 е имало договори в България и Румъния, след това всичките отпадъци, които са генерирали са останали в България, а незначително количество е отишло в чужбина. В същото време 7 тона опасни отпадъци са предоставени на МОСВ да се грижим за тях. Нямаме подходящи машини за преработка на отпадъци, ние не сме предприятие. На всичкото отгоре това би било неправомерна държавна помощ за частна фирма. Това е недопустимо и аз няма да го позволя! Намираме незаконни сметища в Лом, Русе, Кремиковци, Червен бряг, Шумен и други населени места. Кметовете казват, че някой е направил планина от отпадъци, а ние трябва да се грижим за тях. Намираме отпадъци в бивши ТКЗС-та, свинарници, заводи, дори в центъра на Плавен. Въпросът, който стои пред нас е какво правим с отпадъците? Би трябвало „Монбат“ да ги изчисти, а иска да внася още и още.

– Как ще бъде разрешен въпросът с незаконните сметища?

– Ще продължим да търсим опасни отпадъци по ниви и кариери. Не говорим за супер специален хай бизнес, а за изкупуване на стари акумулатори. Но шлаката и сепараторите в крайна сметка трябва да се обезвредят, а те са пръснати из цялата страна. Кметовете ме питат как да се оправят с този проблем, след като не достигат хора и ресурси, а освен това не е и тяхно задължение. Огромното ми притеснение е, че това което се е случило в Северна България може да се е случило в Южна България. Постоянно получаваме сигнали за опасни отпадъци от села и градове, включително и за Пловдив и околностите. Депа от битови отпадъци има на десетки места. Сигнализират ни, че камиони изсипват шлаки, че основите на строежите са запълнени с олово. Всичко това отива в почвата и водите и има опасност от замърсяване на природата и водите. Ако това, което се е случило в Северна България, се е случило и в Южна, ще е много неприятно. Ние като министерство на Околната среда и водите не сме филиал или спонсор на „Монбат“! Ние сме държавна структура, а всеки ден ходим на проверки. Но сигналите, които постъпват при нас са основателни и придружени с доказателства и снимки. Ако информацията в сигналите е истинска изниква въпроса – България трябва ли да е кофа за боклук на акумулаторни отпадъци? Тази година държавата даде 40 милиона лева, за да може 1000 тона отровни пестициди да се изнесат във Франция и да се обезопасят. В същото време ние се занимаваме със 7000 тона пестициди, които са открити досега в Северна България. По-всяка вероятност има такива и в Южна България. Докога ще го търпим? Аз съм казал, че „Монбат“ може да работи, но ако си обезвреди старите отпадъци. Както не участваме в печалбите, така не искаме да участваме в разходите. Как като министър да подпиша тази дейност да продължи, независимо от натиска, който ми оказват? Заплашват ни със стачки, за да могат 100 души да работят, то трябва ли цяла България да е замърсена. Силно съм притеснен за Южна България.

– Ще предприемете ли проверки в Южна България?

– Непрекъснато правим проверки. За да няма обвързаност взимаме екипи от Северна България и ги пращаме в Южна. От София пращаме хора в Пловдив, от Русе в Пловдив и от Търново в Пловдив само и само, за да отговорим на очакванията. Това ни натоварва изключително в пандемията. Аз като министър няма да позволя този натиск да продължи и ще го докажа!

Още от България


loading...