Подаръците за Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял късно снощи по телефона с българския министър-председател Бойко Борисов, информира турският сайт Т24, цитиран от БТА. До този момент от пресслужбата на Министерски съвет у нас не са информирали за разговора.

В него са били обсъдени стъпки, целящи активизиране на двустранните отношения. Дискутирани са били и регионалните проблеми, допълва лаконично турската медия.

Не се посочва по чия инициатива се е провел разговорът. Вероятно по-късно ще има повече информация от българската страна.

Само преди дни името на Бойко Борисов беше споменато в негативен план в статия на германското списание „Шпигел“. Под заглавие „Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на Ердоган“ специално разследване, което се позовава на секретни съобщения от турското посолство в София, изданието припомни за случая с бизнесмена Абдула Бююк, издирван от управлението на президента заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен. В статията се твърди, че когато през 2016 г. той беше набързо предаден на турските власти, това е станало възможно със съдействието на Бойко Борисов и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

„Веднага след опита за преврат в Турция премиерът Борисов и ръководителят на тайните служби се срещнаха с турския посланик в София. Г-н Борисов разбира колко сериозен е въпросът…“, цитира „Шпигел“ дипломатически документ.

Цацаров вече отрече да е извършил каквото и да е нарушение на закона и уточни, че се е срещнал с посланика по негово искане в Съдебната палата, което се случвало и при други случаи. Бившият главен прокурор, който сега е шеф на КПКОНПИ, подчерта, че причината за предаването на Бююк през август 2016 г. е в изпълнение на заповед, издадена като принудителна административна мярка от МВР на основание Закона за чужденците в Република България.

„По този повод министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви пред медии, че причината за предаването на Буюк е „липсата на валидни документи“ и че той „е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи“. Преди това, вицепрезидентът на Република България отхвърли молбата на турския гражданин за предоставяне на убежище у нас“, се казваше в официалното изявление на Цацаров.

Виж още:„Шпигел“: Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на ЕрдоганБългарското правителство и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров са помогнали на Турция в пресле…Sep 14 2020skafeto.com

Цацаров за Шпигелгейт: Ама не аз, МВР на Румяна Бъчварова бешеПредседателят на КПКОНПИ отговори на поредни медийни атаки срещу него. Този път Сотир Цацаров, както…Sep 14 2020skafeto.com

Неочакван шамар за Борисов от Народното събрание, отхвърлиха негово ключово исканеПравната комисия на парламента отхвърли предложението на ГЕРБ половината депутати във Велико Народно…Sep 15 2020skafeto.com

Властта се разкандърдиса за заема от 4 милиарда лева! Изтегли за 5 милиардаМинистерството на финансите пласира на международните пазари във вторник две емисии облигации с общ …Sep 16 2020skafeto.com


loading...