ЕС трансформация

В ЕС предстои мащабна трансформация – зелена, институционална, ценностна. Европа преминава в ново състояние, основано върху нови идеи и цели. Раждат се и съответните нови политики. Само правителство с ясна визия за приоритети и реформи, както и за средства за тяхното реализиране, може да се възползва от възможностите, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев на годишния брифинг пред българските медии.

„Новата ЕК стартира с приоритетите на социалистите, в съответствие с поетите ангажименти към ПЕС – предложи нов Зелен пакт, инвестиционен план за финансиране на зеления преход, включително Фонд за справедлив преход; предстоят инициативи за реализиране на Социалния стълб и въвеждане на европейска рамка за по-справедливи минимални заплати в ЕС.

„В България първосигналната реакция на мнозина е тези планове да се представят единствено като нови, по-строги европейски изисквания, най-вече свързани с енергетиката, водещи след себе си масова безработица и закриване на цели индустрии. Това е фалшива новина, удобно прикритие за липсата на политическо мъжество за истински реформи, които да доведат до качествено подобрение в живота на хората“, смята Станишев.

„Всъщност, плановете и промените, които се предлагат сега, са безпрецедентно мащабни и дълбоки, и това е уникална възможност за ЕС и за всяка страна“, заяви лидерът на ПЕС.

По думите му обаче „за съжаление, България не просто изостава, а върви в обратната посока. За 10 години управление на ГЕРБ, заради крехките коалиционни, геополитически и вътрешнопартийни баланси, не се състоя нито една реформа. Цели сектори са пред колапс: енергетика, транспорт, околна среда, здравеопазване, образование, цялостна социална политика, икономическа политика и чуждестранни инвестиции“.

Вижте още:
EK: Брекзит направи Европейския съюз по-силенИзлизането на Великобритания от ЕС още повече сплоти неговите членове и показа, че те са представляв…Nov 9 2019skafeto.com

Макрон предлага План за европейски ренесансПо-малко от три месеца преди изборите за Европейски парламент френският президент призова за реформи…Mar 5 2019skafeto.com

Соломон Паси: Трябва да променим позицията на Франция за МакедонияДа мислим прагматично и да се опитаме да повлияем на президента Макрон, който блокира на практика пъ…Oct 19 2019skafeto.com

loading...