жеги водят до полудяване
Снимка: katemangostar

Психиатърът д-р Веселин Герев предупреди, че адските жеги водят до полудяване, затова в блога си апелира да сме внимателни и да не се излагаме на слънце за продължително време.

Ето цялата публикация:

През следващите дни до края на седмицата ни очакват високи температури и силно слънцегреене.

Тази комбинация от природни фактори може да разстрои психиката на много от нас. При излагане на силна светлина, в мозъка ни се стимулира синтезът на серотонин.

В началото това води до спокойствие, подобрява се тонусът и настроението, но в по-късен етап се стига до главоболие, световъртежи и гадене, сърцебиене, безсъние, страх, склонност към агресия, илюзии и дори халюцинации.

Затова твърдя, че времето през тази седмица може да доведе до „лудост” много хора. Като първи маркер на прегряване на психиката ще посоча безсънието.

Трудното заспиване и честите пробуждания са сред първите симптоми на презареждане със серотонин. Много голям проблем са агресията и импулсивното поведение. Като крайна фаза на психическото прегряване отбелязвам илюзиите и халюцинациите.

В много случаи те са причина за тежки асоциални прояви, които могат да завършат и фатално. Ето защо съветвам да не се излиза на открито при температури над 30 градуса.

Желателно е носенето на шапка и слънчеви очила, които да намалят вредното въздействие на факторите топлина и светлина върху психиката.

При прегряване главата да се охлажда със студена вода или в климатизирана среда. Ако проблемите не отшумят, търсете медицинска помощ по спешност, съветва д-р Герев.

Д-р Веселин Герев е завършил медицина във ВМИ-Пловдив през 1991 г. Специализара психиатрия в Психиатричен диспансер-Пловдив, като защитава специалност през 1997 г. Работил е като консултант с Военна болница и ДКЦ “Св. Врач”. Работи като психиатър на свободна праткита, провежда консултации в кабинети за психично здраве в гр. Пловдив и гр. София.


loading...