балтов бнт

Премиерът Бойко Борисов свиква Съвета по сигурността заради създалата се ситуация около коронавируса. Целта е да се обсъди евентуална криза. През цялата нощ Националният щаб заседаваше в търсене на конкретни мерки за овладяване на разпространението на заразата. Засега всички забрани и ограничения в страната остават в сила, съобщи БНТ.

Това става, след като вчера вечерта се оказа, че възрастно семейство от Лом – мъж на 74 години и съпругата му на 66 години, които са били в София при сина си, който пък работи с китайци на стоковия базар „Илиянци“, са настанени в „Пирогов“. Жената е в тежко състояние. Така най-голямата спешна болница в страната от снощи до тази сутрин на практика не работеше. Двамата пациенти бяха настанени във вътрешното отделение на болницата, което беше затворено, а цялата болница беше изолирана. Пациенти не се приемаха. Вътре започна преструктуриране на пространството, за да се осигури възможност за карантина на засегнатите от вируса хора и на всички, които са били в контакт с тях. По молба на директора на „Пирогов“ бяха изпратени пет допълнителни машини за дезинфекция на спешното отделение, за да може болницата да възстанови по-бързо дейността си.

Така рано днес болницата беше отворена за пациенти, макар че не всички отделения работят нормално. Травматологията и детските отделения обаче работят.

Заразеното семейство е настанено в отделна изолирана сграда, каза пред bTV главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Жената е неконтактна, на командно дишане и в критично състояние, уточни шефът на шаба срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, който съобщи, че засега няма данни за нови заразени в страната.

Мъжът й се влошава, но все още не е интубиран. Очаква се резултатът от пробата на сина им.

Взети са проби от 49 души, които са били в отделението, където първо съпругът е бил настанен още в неделя. Изследват се и 30 медици, които работят там, но те няма да бъдат поставени под карантина, защото няма кой да ги замести.

От Окръжна болница съобщиха за БНР, че имат готовност да приемат всички спешни случаи с изключение на деца и на пациенти с изгаряния и интоксикации. При спешни случаи гражданите могат да се обръщат и към Александровска болница и ВМА.

Виж още:Заради коронавируса: Италианците спират да плащат ипотеки, осигуровки и сметкиИталианците, които са тежко засегнати от националната блокада заради най-голямата епидемия от корона…Mar 10 2020skafeto.com


loading...