303-ма заразени

Районната прокуратура във Велико Търново се е самосезирала за жена, преправила картончето си за ваксина, за да получи втора доза по-рано, съобщава БНР.

На 21 март около 10,30 ч. във ваксинационния кабинет в РЗИ – Велико Търнов отишла жена на средна възраст, която показала картонче за поставяне на втората доза от ваксината на „АстраЗенека“. Датите в картончето усъмнили дежурната в кабинета д-р Светлана Моминска.

„Тя беше единствената за деня, която дойде за реваксинация. Беше настоятелна, че трябва да ѝ се направи за деня. Ние много добре познаваме кратките характеристики на ваксините и при поставена на 21 февруари първа доза „АстраЗенека“ по никакъв начин не излизаше реимунизация да се направи“, разказва д-р Моминска.

Жената разбрала, че няма да получи ваксина в деня, в който тя си е решила, и бързо напуснала кабинета.

В картончето, представено от пациентката, на д-р Моминска прави впечатление, че има дописвано по датата за реимунизация, която при проверка във ваксинационния регистър се оказва, че не е 21 март, а е 2 май.

„Петицата беше поправена на тройка и годината 21 се използваше като ден, обяснява лекарката. С проверка в регистъра установих, че е направена имунизация на 21 февруари, което съвпадаше с това на картончето. От там нататък всичко е хипотеза и желанието на дамата да бъде имунизирана, защото ѝ предстояло пътуване и ѝ трябва сертификат“, допълва Моминска.

Неспазването на срока между поставянето на двете дози компрометира самата имунизация и може да доведе до здравен риск.

Подправеното картонче на жената с датата за реимунизация не е първото нарушение, на което се натъкват лекарите от РЗИ Велико Търново, в опитите на хората да получат ваксина извън утвърдените фази и списъци.

„Да се представят за членове на избирателни комисии. Ние разбираме, че те не са, веднага излиза наяве. Няма начин да се направи имунизация на човек, който не е подаден. За да стигнат списъците до хората, които имунизират, те минават през няколко специалиста, отвсякъде се оглеждат. Така че това е невъзможно“, допълва лекарят.

Хората, представили се за членове на секционните комисии, без действително да са ангажирани с изборите, не са получили ваксина.

Виж още:Здравният министър: Поръчали сме ваксини за две Българии„Моята надежда е в тези дни, в които мерките ще бъдат по-строги, хората да разберат смисъла им. Дума…Mar 21 2021skafeto.com


loading...