цените на жилищата

В България през първите 6 месеца на 2021 година са продадени над 60 000 нови жилища. Така в имоти от началото на годината са били инвестирани не по-малко от 6 милиарда лева. В същото време банките са раздали под формата на ипотеки около 1 милиард лева. Това показа, че хората са вложили в жилища спестени пари и тази тенденция продължава.

Повечето покупки на жилища в момента се правят с инвестиционна цел, каза Никола Янков, управляващ съдружник в Експат Капитал, компания за управление на инвестиции и спестявания. Той обръща внимание, че само в София вече има над 200 000 празни жилища и тази бройка расте заради продължаващото строителство. Това е балон, казва Янков и задава въпроса какво ще стане, когато повечето хора поискат да изкарат парите си от придобитите с инвестиционна цел имоти?

Янков коментира пред Дир.бг и тенденцията за налагане на отрицателни лихви по големите банкови депозити. Депозитите на домакинствата у нас са около 65 милиарда лева, а средният депозит е около 5 000 лв. Това кара Янков да очаква, че скоро банките ще започнат да налагат отрицателни лихви и на по-малките депозити.

Алтернативата на инвестицията в недвижим имот и банковия депозит, която Никола Янков препоръчва е диверсифициран портфейл от финансови инструменти. Той може да запази стойността на вложените пари и да донесе на собственика си текуща годишна доходност от 3-4 процента над инфлацията.

Виж още:Бившите президенти на САЩ предупреждавали ни за невидимото правителствоВ наши дни има много критици на правителството на САЩ. Някои хора биха казали, че критиката е само д…Sep 3 2021skafeto.com

Любимото ястие на истинските мъжаги – месо по капитанскиДнес ще ви предложим една изпитана „мъжка“ рецепта – месо по капитански. Толкова е вкусно и апетитно…Sep 9 2021skafeto.com


loading...