жълти стотинки

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

„И пътния си данък ще платя в жълти стотинки!“ Така избухна пред „България Днес“ кметът на кирковското село Кран Мустафа Юсеин, който се прочу с протестно плащане на винетката си с 6 килограма жълти стотинки заради ужасния път до селото. Изронен от години с дупка до дупка, пътят е проблем не само за местните, но и за децата, които всеки ден ходят на училище по трасето с вид на швейцарско сирене. Нищо швейцарско обаче няма в условията за пътуване за местните, ожали се Юсеин.

„Изгубили сме надежда, че сме европейски граждани, за пътя – да не говорим. През октомври кърпиха стотина метра от него, но реално една от десет дупки изкърпиха и оттогава – нищо. Институциите дори не са реагирали и след като платих глобата си с 6 килограма стотинки, не очаквах и да ми обърнат внимание! Това беше крайна мярка – протестното плащане, а вече над 15 човека ми казаха, че не бива дори да излизаме и да гласуваме на 4 април при това положение“, гневен е кметът. По думите му никой от областното управление не е дошъл да види пътя въпреки протестната му глоба, а съгражданите му се заканват да последват примера му.

„Доста хора са ми казали, че ще платят така глобите си – със стотинки. Данъка на колата също ще платя така! И дано, това ми е надеждата, да реагират институциите и най-накрая да се сдобием с път! Всичко възможно законно направихме, четири докладни сме пратили, целият район подписка направи – 1700 човека, стачка, децата дори протестираха, като не ходеха на училище, и пак нищо!“, огорчен е управникът на село Кран.

По думите му пътят е изключително опасен с частичните си ремонти, тъй като хората, като видят хубав асфалт няколко метра, и повишават скоростта. „И хоп – дупка до дупка, колите се чупят, може и по-страшно да стане“, безпокои се Юсеин. По думите му, за разлика от негови колеги, се радва, когато падне сняг. „Радваме се на снега – дупките ги няма, ала после всичко е същото“, огорчен е кметът.

Още от България