заведенията готови на протест

Продължава недоволството на бизнеса. Днес демонстрация ще има в Хасково. От Сдружението на заведенията обявиха, че са готови на национален протест.

Те не одобряват мерките на държавата и настояват изискванията да важат за всички или за никой. Ако зелените сертификати останат в сила, искат тестовете да са абсолютно безплатни.

„Ако ще затваряме, да затваряме всичко. Когато се затваря нещо, то трябва да се обезпечи. Очевидно тази вълна изненада само здравното министерство. Нека се слушат в предложенията. Ако не подадат ръка, започваме национални протести. Ние искаме работеща система. Тя включва и държава и бизнес”, заяви Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.

Подкрепа за въвеждането на „зеления сертификат“, като единствена алтернатива на пълен локдаун, изразяват представителите на бизнеса у нас, но не и по начина, действащ в момента. Това се казва в декларация, приета след среща на бизнес асоцииациите и сдруженията, става ясно от съобщение до медиите.

Ето какво се казва още в него:

На голяма среща на представители на множество организации, представляващи различни сектори се взе решение да се предложат на държавата следните промени в мерките:

Заведенията искат държавата да поеме разходите за бързи тестове за клиентите им, когато решат да не спазват ограничението за капацитет.

1. На първо място за издаване на „зелен сертификат“ да се признае тестът за антитела, както успешно се прилага в Австрия. Освен това вече бе създаден прецедент от страна на Министерство на здравеопазването, различен от европейската практика, като се разреши „зелен сертификат“ да важи след поставянето на първа доза ваксина.

2. Настояваме държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното вземане. Вариант е да се направи организация за вземане на тестове и в аптеките.

3. Задължително е цялата държавна и общинска администрация също да работи със „зелен сертификат“. Като най-голям работодател, държавата трябва да даде пример, а ефектът със сигурност ще бъде положителен.

4. Настояваме изискванията за „зелен сертификат“ да важат за ВСИЧКИ.

5. Изискването за „зелен сертификат“ да важи само, когато страната се намира в „тъмно червена“ и „червена“ зона.

6. Считаме, че при създалата се ситуация е задължително да се даде гратисен период, както за подготовка на служителите на засегнатите сектори, така и на проверяващите за спазване на заповедта.

7. Спешно разрешаване на казуса на хора, на които не е препоръчително да се ваксинират, поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти.

Мотивите ни за тези предложения са да се увеличи възможно най-много обхватът на „здравния сертификат“, което от една страна ще доведе до добър здравен ефект, а от друга ще отпуши възможно най-широк кръг от бизнеси.

Ако исканията ни не бъдат удовлетворени, заявяваме готовност от сряда за стартиране на общонационални протести във всички градове.

На срещата присъстваха представители на: Конфедерация на българския туристически бизнес, Алианс на туристическа индустрия в България, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация здраве и фитнес, Българска асоциация на ритейл центровете, представители на детските центрове.


loading...