Борисов милиард

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Това съобщиха от правителствена информационна служба.

Правителството прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им.

Местата за продажба следва да са с площ – достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство.

На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители.

Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко. Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област.

За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София – област, както и област Пловдив.

Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

Приетото Постановление има за цел да подкрепи малките и местни български производители и да запази поминъка им. Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат.

Приетата мярка се отнася за търговските обекти, представляващи вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната.

Виж още:Борисов към адвокатите: Защо се обиждате? Аз ви уважавамМинистър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Неге…Apr 13 2020skafeto.com

Борисов към богатите: С какво ви обидих? В бедна България има три „Бугати“-та като на Роналдо (ВИДЕО)Премиерът Бойко Борисов, който неотдавна призова богатите български бизнесмени да продадат част от с…Apr 12 2020skafeto.com

Борисов се скара на тракторист, че е без маска насред полето, но остана доволен: Навсякъде се работи (ВИДЕО)Премиерът Бойко Борисов, който днес посети завод „Аглика Трейд“ в Твърдица, движейки се по пътя, спр…Apr 12 2020skafeto.com

Борисов: Спасих българите от миграция, сега остана и от коронавирус да ги спасяБорисов посети фабрика „Аглика“ в Твърдица. Заедно с него е министърът на земеделието Десислава Тане…Apr 12 2020skafeto.com


loading...