Над 10% от състава на въоръжените сили на България е съставен от пенсионери. Това става ясно от писмен отговор на министъра в отбраната в оставка Драгомир Заков до депутата от ДБ Мартин Димитров.

Във въоръжените сили на България служат 4107 пенсионери, става ясно от отговора на министъра. Като 3153-ма от пенсионерите са навърщили възрастта и са упражнили правото си преди 5 и повече години, посочва Заков.

Общата численост на въоръжените сили на България е около 40 000 души като точните числа са класифицирани. Армията сама по себе си е около 20 000 души. Като според последните данни на Заков незаети са около 7000 места в нея.

1325 са пенсионерите, които продължават да служат само в Българската армия, показват още данните от отговора на министъра. Това означава, че военните продължават да не могат да се отърват от проблема с „полковниците-пенсионери“ – висши офицери, които продължават да работят и да вземат заплата, въпреки че са пенсионери.

Това допълнително ограничава възможностите за израстване на младите офицери. Полковниците да могат да бъдат оставяни на служба бе предвидено при реформата на пенсионната система през 2015 г., за да се запазят ценни кадри, за чиито места няма подготвени офицери.

Останалите пенсионирани служители, които продължават да са на работа във въоръжените сили са цивилни, става ясно от отговора на министър Заков.


loading...